Bergamot

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196142
Zeleni bergamot

Jeste li probali čaj Earl Grey sa aromom bergamota? Ne da crni čaj sam po sebi nije dovoljno ukusan, već sam dodatak ulja ovog mirisnog citrusa je nešto što upotpunjuje simbiozu mirisa ovog čaja.

Kod nas bergamot ne spada u najpopularnije citrusno voće, ali mnoge prednosti ovog voća, u koje spadaju aroma, ukus i korisne materije, svakako će nas naterati da se malo više zainteresujemo za ovu vrstu voća. Begramot (Citrus aurantium subsp. bergamia) je malo citrusno voće kontradiktornog porekla. Italijani uporno tvrde da je njihova zemlja prava zemlja porekla ovog citrusa i da se on masovno gaji i dan danas na plantažama. Prema drugim izvorima, bergamot potiče još iz drevnog Egipta.

Kako pojedini izvori tvrde, ova vrsta malog citrusa se prvi put pojavila u Italiji, tačnije u oblasti Kalabrija, u 18. veku, koja je i dan danas glavni proizvođač i čini 90% stevtske proizvodnje bergamota. Dubok koren, koje je ovaj gorak citrus pustio u ovoj italijanskoj regiji, je razlog da bergamot postane njen simbol, kao i simbol grada Ređo Kalabrija.

Smatra se da bergamot (Citrus aurantium bergamia – Rutaceae) je Kristofer Kolumbo doneo sa Kanarskih ostrva. Danas se posebno gaji zbog ulja i uglavnom u Kalabriji i oblastima oko nje u Južnoj Italiji i Cicilii. U manjim oblastima ovog citrusa ima na obali Jonskog mora i u Severnoj Africi, tačnije Obala slonovače, kao i u Argentini i Brazilu.

Jedna druga verzija ovo voće dodovdi u vezu sa Bergamom - gradom u Italiji, koji se nalazi u Lombardiji, gde se i prvi put prodavalo ulje ovog citrusa. Esencijalno ulje bergamota se masovno koristi za pravljenje parfema, ali i u kulinarstvu za razne vrste kolača i pojedinih likera. Ulje bergamota svojom prijatnom i svežom aromom se smatra najboljim eteričnim uljem, koje se dobija od citrusa.

Samo po sebi, ovo voće je kiselo, a iz aromatične kore bergamota se dobija ulje, koje se koristi za proizvodnju čaja Erl Grej. Ovaj čaj je prvi put u Evropu doneo engleski diplomata, grof Grej, u 19. veku, a ovaj napitak ostao poznat po istom imenu i do danas. Esencija bergamota je glavni sastojak mnogih parfema, koristi se u aromaterapiji i u poslastičarstvu, kao što je već bilo reči.

Bergamot

Danas je preko 1600 hektara zasađeno drvećem bergamota. Od njih se može proizvesti oko 100 tona esencije. Za dobijanje 1 kg eteričnog ulja bergamota je potrebno 200 kg voća. Samo drveće je dosta sitnije od ostalih predstavnika iz porodice citrusa.

Poslednja ispitivanja u oblasti botanike kažu da se bergamot dobija prirodnim ukrštanjem vrste slatkog liuna (Citrus limetta) i vrste gorke pomorandže (Citrus aurantium, poreklom iz Južnog Vijetnama). Drveće bergamota cveta u aprilu, a mali žućkasti plodovi su kruškastob bolika i beru se od decembra do februara. Zbog svog oblika, plodovi ovog drveta su se nekad nazivali bergamotskim kruškama, odakle dolazi i samo poreklo naziva - iz perskijsko - turskog - beg - armudi - begova kruška.

Donekle je razumljivo zašto je Francuska najveći uvoznik aromatičnog bergamota. Zemlja Napoleona je poznata po svojoj parfemskoj industriji, a ulje bergamota se koristi još od 16. veka i pominje se u mnogim starim rukopisima i knjigama o biljkama.

Sastav bergamota

Bergamot i njegovo ulje se koriste u aromaterapiiji uglavnom zbog antiseptičkog dejstva i istraživanja mnogih terapeuta su pokazala da, što se tiče efikasnosti, bergamot nikako ne zaostaje za lavandom. U sastav bergamota ulazi preko 300 komponenti, a osnovne su: linalinacetat (30-60%), linalol (11-22%) i drugi alkoholi, terpeni, alkani i furokumarini (na primer, bergapten, 0.3 - 039%).

Upotreba bergamota

Plod bergamota je jestiv i proizvodi se jedino za dobijanje esencije, koja se izvlači iz kore zrelog bergamota i ima široku primenu u industriji kozmetike, upravo zbog svoje slatke i sveže arome.

Ulje bergamota ima široku upotrebu u kozmetičkoj industriji i koristi se za aromatizovanje sapuna, parfema i losiona posle brijanja. Zanimljivo je znati da čak i najmaja doza ulja može izazvati hiperpigmentaciju kože, jer sadrži bergapten i bergaotin. Ove dve materije povećavaju svojstvo kože da proizvodi melanin.

Čaj sa bergamotom

To, samim tim, znači da je bergamot veoma opasno ulje kako bi se upšte uključivalo u preparate za sunčanje. Za ljude se osetljivom kožom to bi bilo veoma rizično. Esencija bergamota se koristi za pravljenje, kako muških, tako i ženskih parfema, i deo je mnogih parfemskih grupa, a uglavnom se oseća u površinskim notama.

Kulinarska upotreba bergamota

U kulinarstvu se bergamot koristi kao dodatak desertima, likerima, za zaprške, za jela od mesa, ribe i povrća, kao i za jela sa mlekom. Ože se koristiti kao aroma u dečijoj i spavaćoj sobi.

Koristi od bergamota

Bergamot sa svojom gorkom aromom ima jedinstveni osvežavajući efekat samo u kombinaciji sa čajem. Osim toga, ovaj mali citrus spada u voće koje je veoma korisno za zdravlje i lepotu. Fitoterapeuti su kategorični da bergamot poseduje antispazmična i umirujuća svojstva i pomaže u lečenju problema sa varenjem.

Ulje od kore bergamota se dosta koristi za masaže. Pojedini ga koriste za masažu stomaka, kako bi poboljšali apetiti kod dece i odraslih nakon bolovanja ili samo za stimulisanje procesa varenja. Bergamot je cenjeni antiseptik i ima efekat hlađenja, što ga čini veoma efikasnim kod raznih infekcija i upala. Kod nekih stresnih situacija, nemojte se kolebati da ga upotrebite.

Čaj i ispijanje čaja sa aromom bergamota može pozitivno uticati na zdravlje i raspoloženje. Jedinstvena aroma će učiniti da se osećate pozitivnije, bićete komuniktiviniji, podstaći će umetničku inspiraciju, a dodatna prednost jeste i probuđena erotska fantazija, što, svakako, nije isključeno da će vas i ona obuzeti. Kod nazeba je dobro da se masirate uljem od bergamota - ono zagreva, a istovremeno i snižava visoku temperaturu.

Takođe, brzo uklanja i upalu sluzokože nosa. Bergaot ima široku primenu u kozmetici, jer uspešno normalizuje lučenje znojnih žlezda kod masne i kombinovane kože, posvetljuje kožu i sužava pore. Često se koristi u dermatologiji za lečenje gljivičnih oboljenja.

Eterično ulje od bergamota

Dobar savet, kada je polaganje ispita u pitanju - ako vam je potrebna koncentracija i hoćete da sredite misli, masirajte čelo i leđa mešavinom od lavandinog ulja, ulja grejpfruta i bergamota. Ako imate problema ujutru sa ranim ustajanjem, istuširajte se sa sapunom od bergamota. Masaža vrata i ramena sa uljem od bergamota uspešno otklanja glavobolju i pritisak.

Eterično ulje bergamota se odlično kombinuje i sa drugim uljima - od limuna, grejpfruta, ruže. Posebno deluje umirujuće sa eteričnim uljem geranijuma, koje pomaže da lako utonete u san. Nemojte stavljati više od tri kapi, ako ga koristite za kupku. Tri kapi su sasvim dovoljne da se osećate sveže i odmorno.

Što se tiče koristi bergamota po zdravlje čoveka, može se uopštiti da on jača celokupni organizam, zagreva, a povećava odbrambene moći imuniteta. Efikasan je kod prehlade, snižava visoku temperaturu, a takođe i detoksifikuje. Oporavlja organizam nakon povreda, bolesti ili operacije. Bergamot je efikasno sredtsvo protiv angine, laringitisa, faringitisa, hroničnog tonzilitisa. Normalizuje hemodinamiku, a stimuliše i mikrocirkulaciju. Dugo korišćenje može biti efikasno kod arterijske hipertenzije, vegetativno - vaskularnih distonija, astenije i hipotonije.

Bergamont šititi od angine - jača zidove krvnih sudova, povećava njihovu elastičnost, uklanja proširene vene i kuperozu. Poboljšava procese varenja, tako što otklanja težak osećaj nakon obroka, meteorizam, zadah iz usta. Sprečava gomilanje suvišnih kilograma (tj. sprečava gozajnost). Bergamot je blagi spazmolitik: uklanja grčeve, kolike, migrenu, PMS.

Štetnost bergamota

Kao što smo već pomenuli, u bergamotu i eteričnom ulju ovog voća se nalaze materije koje kada dođu u kontakt sa suncem mogu izazvati alergijsku reakciju, koja je posebno opasna, ako se uzmu u obzir početni stadijumi raka kože i raznih ekcema.

Zato nemojte nanositi bergamot na sebe, ako u sledećih 12 sati palnirate da se izlažete suncu. U suprotnom, moguće je da će se pojaviti svrab i pigmentacija kože. Bergamot se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas