Glukozamin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190173
Glukozamin

Glukozamin je kompleks šećera i aminokiselina, koji učestvuju u direktnoj sintezi materija, poznatih kao glukozaminoglikani. One imaju važnu ulogu u jačanju organizma čoveka. Glukozamin je sastavni deo vezivnog tikva, kao i tkiva hrskavice.

On omogućava pokretljivost zglobova, a istovremeno usporava gubitak hrskavice na zglobovima. Kako starost napreduje, koncentracija glukozamina u telu se smanjuje, što vodi do raznih oboljenja zglobova i kostiju, kao što su osteoporoza i artritis.

Ljudsko telo koristi glukozamin za proizvodnju svojevrsnog maziva kako bi se ograniničilo trenje kostiju na mestima gde se zglobovi spajaju. Vremenom se to mazivo troši, a dva su razloga zašto se to dešava - prvi je taj da se starenjem usporavaju procesi kojima se proizvode materije glukozamina, a drugi je da su kosti manje pokretljive zbog procesa starenja. Time se javlja potreba za dodatnim i veštačkim dostavljanjem glukozamina organizmu, ne bi li se obezbedilo zdravlje i prokretljivost zglobova.

Upotreba glukozamina

Glukozamin ima široku upotrebu u oporavljanju od raznih oboljenja. Artritis se uspešno leči unosom glukozamina, a njegovo dejstvo se ogleda u tome što poboljšava proizvodnju sinovijalnu tečnost i zaustavljanje trenja između zglobova, koji spajaju bedrenu i potkoleničnu kost.

Glukozamin ima sposobnost da obnavlja meku i smanjenu zglobnu kapsulu, što je ozbiljan problem kod artritisa zglobova. Unos dodatak ishrani pomaže u snabdevanju mikroelementima koji jačaju zglobnu kapsulu.

Glukozamin se koristi i kod bolova u leđima i glaukoma, ali još uvek nije sproveden dovoljan broj naučnih ispitivanja, koji bi mogao kategorično da potvrdi da se glukozamin može uključiti u terapiju ovih bolesti.

Tablete glukozamina

Glukozamin blagotvorno deluje kod ublažavanja artritisa, tako što ublažava bolove u pogođenim zglobovima, pa na taj način smanjuje upalu i učestalost bolova.

Prema nekim još uvek nepotvrđenim podacima, povećan unos glukozamina može pozitivno delovati na bolesti kao što su Kronova bolest, hronična venozna insufijencija, kolitis i pojedini problemi dermatološke prirode.

Unos glukozamina

U prirodnom obliku se glukozamin može naći u omotaču pojedinih morskih plodova, a unos dodatnih doza se najčešće može naći u vidu suplemenata. Ovi dodaci se uglavnom proizvode od oklopa i skeleta rakova, ostriga i jastoga, jer se u njima nalaze najveće koncentracije prirodnog glukozamina.

Na tržištu se glukozamin može naći u 3 osnovna oblika - H - acetil glukozamin, glukozamin sulfat i glukozamin hidrohlorid, gde je najčešći oblik glukozamin sulfat.

Dodaci koji sadrže glukozamin ubrzavaju procese oporavljanja zglobova i imuniteta. Ovi dodaci mogu biti u samostalnom obliku (sadrže samo glukozamin sulfat), a takođe mogu biti i kompleksni, što znači da sadrže vitamine i materiju-hondrin.

Suplementi sa glukozaminom su najčešće u vidu tableta, gde sadržaj ove materije varira od 500 do 1500 mg. Ovi dodaci se mogu naći i u teretanama, internet prodavnicama, apotekama, kao i specijalizovanim radnjama za sportsku ishranu i opremu.

Najbolje je da se pre unosa glukozamina posavetuje sa lekarom /endokrinologom i/ili ortopedom/, da se urade analize i detaljno ispitaju mogući rizici njegove konzumacije. Glukozamin se usvaja u tankom crevu, pa zatim stiže do zglobova i jetre.

Namirnice sa glukozaminom

Problemi sa zglobovima

Iako je najveća koncentracija glukozamina u pojedinim morskim plodovima, on se može naći i u drugim namirnicama. Dobri izvori glukozamina su spanać i peršun, zeleno lisnato povrće, a takođe i životinjske kosti i hrskavica. Odličan izvor glukozamina je bujon od kostiju i mesa, koje se dugo kuvalo. Meso školjki takođe sadrži glukozamin, ali u znatno manjim količinama.

Štetnost glukozamina

Kratkoročno unošenje glukozamina nema za posledicu neželjene reakcije organizma, a tako je i u potpunosti bezbedan za svakodnevni unos. Međutim, ako se dodaci sa glukozaminom koriste duže vreme, to može izazvati grčeve u mišićima i meteorizam. Dijabetičari bi trebalo da budu oprezni sa unosom ovakvih dodataka, jer je moguće da oni poviše nivo šećera u krvi nakon duže upotrebe.

Glukozamin ima izraženo alergijsko dejstvo - deluje kao alergen kod osoba koje ne podnose i koje su alergične na morske plodove, meduze i školjke.

Osobe, koje imaju astmu, glukozamin bi trebalo da konzumiraju u manjim dozama i u kratkom vremenskom roku, jer postoji opasnost od pojave napada astme.

Drugo negativno dejstvo glukozamina je da ubrzava razvoj ćelija raka, pa osobe koje imaju rak ili one koje su podvrgnute hemoterapiji ne bi trebalo da unose ovaj suplement.

Još uvek nije ustanovljeno kakve reakcije glukozamin izaziva kod trudnica i dojilja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji