Kapsaicin /Kapsaicin, 8-metil-N-vanilil-6-nonenamid/ je sastojak koji se nalazi u ljutoj paprici/ljuta aleva paprika/, koja je usev iz porodice krompira /Solanaceae/. U pitanju su ljute paprike poreklom iz Severne i Južne Amerike. U svom čistom stanju, kapsaicin se pojavljuje kao kristalni prah. Nema poseban miris, ali se odlikuje osećajem ljutine koji ostavlja u ustima. Formira ga sedam srodnih alkaloida.
Jedinjenje se topi na temperaturi od 65 stepeni Celzijusa. Kapsaicin je malo rastvorljiv u vodi. Ali na njega utiču alkoholi, hloroform itd. Zbog toga, kada se prekomerno konzumira ljuta hrana koja sadrži kapsaicin, može se uzimati alkohol da bi se smanjio njegov efekat. Velike količine kapsaicina se mogu dobiti iz ljutih papričica ekstrakcijom acetonom. Dobijeni ekstrakt se odlikuje narandžastom ili crvenom bojom. Sadržaj kapsaicina u njemu je od pet do deset odsto.
Istorija kapsaicina
Kao što je već postalo jasno, osećaj ljutine koju dobijamo kada jedemo crvenu ljutu papriku je posledica jedinjenja kapsaicina. Otkrio ga je u prvoj četvrtini devetnaestog veka P. Buholc, ali je ime dobio decenijama kasnije. Njegov kum je L. Treš. U drugoj polovini devetnaestog veka, mađarski lekar E. Hodžes primetio je da je dotični alkaloid odgovoran ne samo za snažno pečenje u usnoj duplji, već i za oslobađanje želučanog soka, koji je dobro delovao na varenje. U prošlom veku supstanca je dobijena sintetički.
Koristi od kapsaicina
Apsorbovan od ljutih papričica, kapsaicin pomaže u regulaciji želučane kiseline i blagotvorno deluje na procese varenja. Kapsaicin pomaže da se ubrzaju procesi u telu, pa je iz tog razloga uključen u ishranu aktivnih sportista. Sa velikim uspehom ga prihvataju i ljudi koji pokušavaju da se bore sa viškom kilograma. Međutim, pozitivnim koristima vrednog sastojka ljute paprike tu nije kraj.
Nedavna studija istraživača sa Univerziteta u Notingemu sugeriše da kapsaicin može igrati ključnu ulogu u borbi protiv raka. Prema istraživanjima, ima sposobnost da uništi ćelije raka. Istovremeno, to ne utiče negativno na telo. Teoriju potvrđuju naučni eksperimenti sprovedeni uz učešće laboratorijskih miševa. Statistike Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je u zemljama u kojima se veća količina ovog jedinjenja konzumira kroz ljute papričice, procenat ljudi koji su umrli od raka manji u poređenju sa ostalima.
Kapsaicin je supstanca koja je bila predmet mnogih studija tokom godina. Tokom vremena, stručnjaci su otkrili da se može koristiti u različitim oblastima iu različite svrhe. Kapsaicin je moćno sredstvo koje ima sposobnost da smanji bol. Vredan sastojak ljutih papričica važan je sastojak za dosta masti, krema, gelova koje koristimo zbog njihovog zagrevajućeg i protivupalnog dejstva. Supstanca se može koristiti u terapijama protiv problema sa srcem i krvnim sudovima. Takođe sprečava zgrušavanje i začepljenje arterija.
Sastojak se takođe koristi u kremama za smanjenje bolova kod ljudi koji pate od artritisa. Takođe je uključen u preparate protiv psorijaze i migrene. Jedinjenje pomaže u sprečavanju dijareje uzrokovane bakterijskom infekcijom. Kapsaicin dobro utiče na cirkulaciju krvi u telu. Postoje dokazi da deluje kao afrodizijak. Njegov nezamenljiv kvalitet je sposobnost da utiče na nervne receptore izazivajući bolne senzacije.
Između ostalog, ispostavlja se da je unos ove supstance koristan za pluća jer jača njihovo tkivo. S druge strane, pomaže bržem i lakšem oslobađanju neželjenih sekreta. Jedinjenje daje energiju i poboljšava fizičku aktivnost, zbog čega ga preferiraju sportisti. Može pozitivno da utiče i na ljude koji pokušavaju da smršaju i oblikuju figuru, jer ubrzava metabolizam, smanjuje apetit i sprečava stvaranje masnih ćelija. Tako višak kilograma uspeva da nestane lako i prirodno.
Osim kao farmaceutski preparat, koristi se i u druge svrhe. Primene kapsaicina se takođe mogu naći kod kuće. Na primer, može se koristiti kao insekticid. Dokazano je da dobro deluje protiv štetočina kao što su insekti i pacovi. Supstanca se dodaje u boju ili lak sa kojim će se površina kasnije tretirati. Neke domaćice ga koriste i kao pomoćno sredstvo za odvikavanje svojih ljubimaca od oštrenja noktiju na određenom mestu.
Evo više o koristima i primeni kapsaicina.
1. Protiv oksidativnog stresa
Kao snažan analgetik i antioksidans, kapsaicin može pomoći smanjivanju oksidativnog stresa u različitim delovima tela neutralisanjem slobodnih radikala.
2. Problemi sa kožom
Kada nanesete ovu supstancu na kožu, ona će pomoći u ublažavanju bolova i upale, iako može izazvati početnu iritaciju ili nelagodnost.
3. Dijabetes
Studije su otkrile da je kapsaicin u stanju da smanji količinu bola od dijabetičke neuropatije.
4. Gubitak težine
Poboljšanjem vašeg metabolizma i detoksikacijom vašeg tela, ova supstanca može pomoći vašem celom sistemu da bolje funkcioniše i da vaše vežbe učini efikasnijim.
5. Varenje
Efekti kapsaicina mogu pomoći da se reguliše probavni sistem i efikasnije eliminiše otpad, čime se smanjuju simptomi dijareje i zatvora.
6. Glavobolja
Nanošenje ove supstance na slepoočnice, u obliku masti, može pomoći u oslobađanju pritiska iz glave i ublažavanju simptoma migrene.
Unos kapsaicina
Kapsaicin se može uzimati oralno u obliku tableta koje su dostupne u apotekama. Moguće je da osetite peckanje kada ih progutate, ali u tome nema ništa čudno. Ova senzacija se može posmatrati u roku od mesec dana. Međutim, uz nastavak upotrebe supstance, ona će se povući. Jedenje hrane dvadeset minuta nakon uzimanja kapsaicina može smanjiti osećaj pečenja. Međutim, osobama sa osetljivim stomakom se savetuje da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe proizvoda.
Još koristi od konzumiranja ljutih papričica
Kao što već znate, ljuta paprika sadrži kapsaicin, koji može biti veoma koristan za vaše zdravlje. Koja su druga svojstva ljutih papričica? Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država, 100 grama ljute paprike ima 36 miligrama kalcijuma, 1, 3 miligrama gvožđa, 4 miligrama magnezijuma, 113 miligrama kalijuma i 397 miligrama natrijuma. Pored toga, ista količina ljutih papričica uključuje bogat kompleks vitamina: 34 miligrama vitamina C, 0, 12 miligrama vitamina B6, 0, 05 miligrama folata (poznatog kao prirodni oblik vitamina B9), plus niacin, tiamin i riboflavin, aktivni sastojci sa antioksidativnom ulogom.
Postoji nekoliko načina na koje možete konzumirati i koristiti čili papričice kako biste maksimalno iskoristili njihovu nutritivnu vrednost i koristi koje ona ima na naše telo.
Čili papričice se mogu jesti sirove (međutim, morate imati visoku toleranciju na začinjenu hranu), u raznim salatama od paprika, jelima sa paprikama, sosovima (guacamole) ili kao prilog za meso, krompir ili pica sa mesom na primer.
Tu je i čaj sa ljutom paprikom – dobro sredstvo za zaštitu rada srca, koje podstiče cirkulaciju krvi i ubrzava metabolizam. Postoje i dodaci ishrani na bazi ljutih papričica – kapsule koje pomažu u kontroli težine i podržavaju imuni sistem. Njihova velika prednost je što ih mogu prihvatiti i oni koji nisu ljubitelji ljutog ukusa.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, za internu upotrebu može se koristiti tinktura ljute paprike, koja se primenjuje nakon što je prethodno razređena u vodi (obično je odnos 10-15 kapi tinkture na 100 mililitara vode). Jednom uzet, ovaj rastvor pomaže varenje, ubrzava sagorevanje kalorija, stimulišući termogenezu i regulišući cirkulaciju krvi u telu.
Štetnost kapsaicina
Kapsaicin je supstanca sa kojom treba biti veoma oprezan. Kada dospe u nos i oči, izaziva bolnu senzaciju /peckanje/, curenje suza, ponekad gubitak govora, vrtoglavicu. Ako vam uđe u nos i oči, osetićete peckanje koje će nestati nakon otprilike sat vremena. Da biste ublažili neprijatan osećaj, zahvaćeno područje možete namazati biljnim uljem ili medom.
Ako problem i dalje postoji, potražite medicinsku pomoć. Povremeno, iako retko, izlaganje je dovelo do problema sa disanjem, problema sa očima, dermatitisa i krvarenja iz nosa. Supstanca se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama koje su osetljive na nju. Kapsaicin takođe ne bi trebalo da koriste ljudi koji pate od čira. Pre nego što pribegnete upotrebi supstance, obavezno se obratite lekaru.
Uobičajene neželjene reakcije na upotrebu kapsaicina u bilo kom obliku su:
- Iritacija;
- Otok;
- Crvenilo;
- Povećana fotosenzitivnost;
- Teške alergijske reakcije, kao što su otežano disanje i koprivnjača;
- Srčane aritmije u retkim slučajevima;
- Visok krvni pritisak.
Komentari