bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kurkumom protiv gastritisa i kolitisa

Kurkumom protiv gastritisa i kolitisa

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
452311
Gastritis

Kurkuma je začin, koji se koristi već hiljadama godina unazad. Ona ima i dosta lekovitih svojstava. Ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo. Takođe, poseduje i antibakterijska svojstva i preporučljivo je da se konzumira kod kolitisa. Veoma je važno da budete obazrivi kada je u pitanju količina konzumirane kurkume.

Ako se konzumira u velikim količinama, ona može iziritirati želudac.

Kurkuma ima dosta pozitivnih svojstava. Jedno od nih je da ublažava bol. Takođe, ona ubrzava i razmenu materija u organizmu. Druga pozitivna strana kurkume jeste da ona pročišćava ceo organizam. Sadrži antioksidanse i potpomaže detoksikaciju jetre. Kurkuma, takođe, ima i antikancerogena svojstva.

Pored toga što se koristi kod kolitisa, kurkuma odlično deluje i kod gastritisa. Ona sadrži gvožđe, fosfor, jod, kalcijum, vitamine B grupe, itd. Takođe, kurkuma sadrži i materiju kurkumin. Upravo ova materija je razlog što kurkuma ima antioksidanto delovanje.

Ona sadrži i vitamin C, K, B2, B3, B6, masne kiseline, itd. Takođe, ima i antibiotska svojstva.

Kurkumu možete naći u različitim oblicima - u prahu ili u vidu tableta. U vidu praha je preporučljivo da se kurkuma kupuje u bioprodavnicama. U obliku tableta se kurkuma može naći u apotekama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji