Kanajolo

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318831
Crno vino

Kanajolo /Canaiolo/ je crna sorta grođža, koje se dosta gaji u centralnoj Italiji, a najviše u Toskani. Može se naći i u Markeu, Laciju i na Sardiniji. Ova sorta ima mnogo naziva, a neki od njih su Cagnina, Vitis Vinifera Etrusca, Calabrese, Uva Donna, Canaiolo Nero Grosso, Raspo Rosso, Tindillaro, Uva Marchigiana, Caccione Nero, Uva Dei Cani, Uva Colore Canaiola, Canaiolo Cascolo и Uva Merla.

Listovi kanajola su zeleni, okrugli srednje veličine. Grozdovi su takođe srednji ili veliki, imaju konusni oblik i dosta su zbijeni. Zrna su, takođe, srednje veličine. Neka mogu biti i krupnija. Boja im se kreće od tamnoplave do crne, a kožic im je elastična i glatka. Ispod kožice se nalazi vodenjikav mesnati deo prijatnog ukusa. Od ovog grožđa se dobijaju crna vina elegantne arome i solidnom količinom tanina.

Istorija kanajola

Kanajolo je sorta koja se već vekovima unazad gaji u Toskani. Zato se pretpostavlja da se koreni ove vinove loze treba tražiti na ovim prostorima.

Ova sotra se dugo koristi u proizvodnji kupažnog vina kjanti /Chianti/, koje je veoma cenjeno vino. Upravo je to bio razlog zašto je kanajolo postalo popularno vino.

Poznato je da je u 18. veku procenat kanajola bio mnogo veći od procenta sanđoveza, koje je, takođe, veoma stara i cenjena italijanska sorta iz Toskane.

Deo te popularnosti je zahvaljujući činjenici da rizik od truljenja ove sorte je gotovo minimalan. To je čini odličnom za duže fermentisanje.

Grožđe

U 19. veku se u jednom receptu za kijanti pominje da se kanajolo kombinuje sa sanđovezom, kako bi dodalo voćne note i omekšalo tanine druge sorte.

Nezavisno od toga što su vinari u prošlosti predviđali slavnu budućnost kanajola, danas se njegova sudbina dovodi u pitanje. Nakon epidemije filoskere, plantaže kanajola su bile dosta pogođene, pa je to uticalo da s epovršine ove loze znato smanje.

Proizvođači vina u Toskani pokušvaju da obnove sadnice ove vrste grožđa i da povrate slavu koju je ova sotra imala ranije.

Karakteristike kanajola

Vina sorte kanajolo imaju crnu boju, bogat ukus, koji podseća na zrele jagode. U isto vreme se osećaju i note kože. U nekim slučajevima, aroma ina može biti veoma blaga, pa čak i neutralna.

Ova osobina kanajola se koristi za razblažavanje drugih vina, koja imaju visok stepen kiselosti i visok sadržaj tanina.

Vina, koja sadrže kanajolo, mogu imati arome ljubičica, trešanja, vanile, čokolade ili hrasta. Sve nabrojano u društu slatkog elegantnog ukusa pretvara pića u savršenstva.

Vina, koja u sebi sadrže ovu sortu, imaju svežinu i neverovatan spoj finesa.

Serviranje kanajola

Pre nego što poslužite kanajolo, potrebno je da ga ohladite. Ako je vino mlađe, njegova temperatura može oko 14-16 stepeni. Ako je vino odležalo, onda je njabolje da njegova temeperatura bude oko 16 - 18 stepeni. Kako mlada, tako i starija vina zahtevaju serviranje u posebnim čašama.

Najpraktičnija varijanta jeste d akoristite klasične čaše za crno vino, koje se mogu koristiti i za druga crna vina (kao što je kaberne fran, karmener i rubin), ako ova vina ne iziskuju posebne čaše, koje će otkriti sve njihovekarakteristike. Ako ćete servirati više vrsta vina, onda je poželjno da uvek počnete sa blažim i mlađim vinima.

Fontina

U slučaju da je kanajolo odležalo, najbolje je da ga servirate sredinom ili krajem večeri. Kada sipate vino, nemojte puniti čašu do vrha. Ne treba zaboraviti da je prema etiketi dovoljno samo pola čaše. Vino se ispija polako, u malim gutljajima. Tako ćete moći da osetite sve arome i da uživate u ovom piću.

Kvalitetno vino, svakako, zaslužuje da bude servrano uz ukusnu hranu. Možete ga kombinovati sa raznim vrstama sira. U odgovarajuće mlečne prozvode spadaju parmezan, mocarela, fontina i gauda. Sirevi se mogu servirati samostalno ili kao deo svežih salata.

Ako je vino odležalo, onda uz sebe traži društo nešto teže hrane. Vaš izbor može biti divljač. Među specijalitetima, koji će obradovati ljubitelje kvalitetnog crnog vina, su Srna na francuski način, Pečene prepelice, Želirana jarebica, Dinstani fazan, Ražnjići od divlje svinje i Punjeni zec.

Ipak, dvljač se neće svideti svakom, pa zato je možete zameniti sa telećim, goveđim i svinjskim mesom. Pačetina i ćuretina su takođe dobar izbor. Kako ljubitelji ovog vina tvrde, njegov ukus se odlično može kombinovati i sa jelima od jagnjećeg mesa, koja su začinjena mirisnim začinima i sosevima. Zato vam možemo predložiti da uz vino kanajolo poslužite i Jagnjeći rolat, Ovnujski kebap, Hajdučki kebap i Čopkebap.

Ovo vino se može kombinovati i sa italijanskim testeninama, koje sadrže dosta povrća, topljenog sira, pečurke, paradajz i bosiljak. Naravno, postoji i širok dijapazon testenina, pa je sve stvar izbora.

Dobar izbor uz kanajolo vina može biti i neko suvo meze. Na našim prostorima je to česta praksa da se vino služi u ovakvoj kombinaciji, pa se stoga ono može poslužiti sa raznim čajnim kobasicama, sudžucima i filetima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji