Fontina

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317830
Fontina

Fontina je vrsta sira koji potiče iz Italije. On je pripremljen od odabranog punomasnog kravljeg mleka. Karakteriše se tankom ali kompaktnom korom koja je braonkasta, zaltasta ili rozikasta. Srednji deo ovog mlečnog proizvoda je mekan. On se odlikuje žućkastom obojenošću. Cela unutrašnjost fontine je prošarana malim rupicama. Osim po spoljašnjim odlikama poznaćete ovaj sir i po ukusu maslaca koji sadrži i lakim travnatim notama. Ukus koji ostaje nakon njega takođe je poput maslaca. Prilikom jedenja fontine kao da se prebacujemo u baštu punu biljaka ili sveže zelene trave.

Istorija fontine

Fontina spada u italijanske sireve sa bogatom istorijom. Priprema ove vrste sora pretvorila se u pravu tradiciju. Zna se da je bila proizvođena u mestu Vale d'Aosta još tokom 12 veka. Uprkos tome svoj savremeni naziv dobija tek u 17. veku. Od tog perioda datira prvo pominjanje sira u cenjenim knjigama manastira Gran-San-Bernardo. Od tada njegova slava se prenosi nadugo i naširoko. Naziv ovog sira tumači se na različite načine.

Neki pretpostavljaju da se tako označavaju najbolji pašnjaci u regionu, drugi su ipak mišljenja da ova reč opisuje najkarakterističniju osobinu sira, a to je upravo - topljenje. Ta pretpostavka proizilazi iz činjenice da se sa italijanskog reč fontina prevodi kao topljenje. Malim koracima, ali ipak sigurnim, fontina zauzima sigurno mesto na trpezi svakog gastronoma.

Sastav fontine

Fontina ima sastav koji je bogat različitim cenjenim materijama. U njoj se nalaze zasićene masti, polinezasićene masti, mononezasićene masnoće, valin, alanin, arginin, glicin, lizin, prolin, serin i dr. Ova vrsta sira je izvor gvožđa, kalcijuma, fosfora, bakra, selena, mangana, magnezijuma. On sadrži takođe vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin B9, vitamin B12, vitamin E i vitamin K.

Proizvodnja fontine

Fontina spada u polutvrde sireve. Kao što smo videli, odlikuje se žućkastom do zlatkastom površinom i mekom sredinom. Takođe zaslužuje da se pomene da se karakteristične crte ovog sira dobijaju u procesu pripreme proizvoda. Važnu ulogu igra i odabrano mleko od koga se pravi sir, jer se ono dobija od posebne vrste krava.

Po pravilu fontina sazreva najmanje tri meseca na temperaturi od 8 do 12 stepeni, dok se nekim sirevima daje više vremena. Razume se, u tom slučaju imamo boju i aromu koje variraju. Razlika se odmah odražava i u ceni jer, logično, sirevi koji su sazrevali duže vreme imaju veću vrednost.

Izbor i čuvanje fontine

Sir fontina

Sazreo sir, spreman za plasiranje u trgovačkim lancima je u obliku pogače. Ona je prečnika od 30 do 45 cm i visine od 7 do 10 cm. Sir koji se nudi na tržištu, ima specijalan pečat koji garantuje njegovo poreklo i kvalitet. Na njemu ima natpis FONTINA DOP ZONA DI PRODUZIONE • REGIONE AUTONOMA VALLE D'AOSTA koji uverava da je proizvod proizveden u Vale d'Agosti. Ako takva garancija nedostaje kvalitet određene fontine je pod znakom pitanja.

Pri izboru fontine pogledajte izgled sira i njegovu boju. Ako se razlikuje od gore navedenog, bolje ne uzimajte ponuđeni sir. Blagim pritiskom možete da proverite i stanje konzistencije. Po pravilu fontina je elastična i ne mrvi se. Nakon što kupite sir čuvajte ga samo u frižideru.

Fontina u kulinarstvu

Prepoznatljiv mek i nežan ukus, a takođe i blago pikantna aroma ne može da ne bude ne primećena. Fontina lako uspeva da nađe mesto u kulinarstvu. Kada je sir mlađi bolje je da se upotrebi bez podlaganja termičkoj obradi. Ako ga poslužite samostalno, isečenog na parčiće, sigurno ćete oduševiti svoje goste. Po pravilu takva fontina se servira kao predjelo i kombinuje se sa crnim vinom. Dobro sazreo sir se koristi u nizu recepata za koje je neophodna termička obrada. Najviše se upotrebljava za spremanje fondua.

Eto zato vam predlažemo recept za fondu, da napravite raznovrsnim nedeljni meni:

Neophodni sastojci: 500-600 g sira fontina, 1, 5 šolja belog vina, 3-4 kašičice brašna od krompira, biber, muskatni oraščić, kumin

Način pripreme: Za postavljeni cilj u specijalnu posudu (ili najobičniju šerpu), stavljenu na slabu vatru naliva se belo vino. Nakon što se alkohol zagreje dodaje mu se fontina. Sastojci se mešaju dok se ne sjedine potpuno. Da bi se smesa još više zgusnula dodaje se brašno od krompira. Imajte u vidu da ono treba prethodno da je rastvoreno u malo vina.

Na kraju se stavljaju i začini. Pospite biberom, muskatnim oraščićem i kuminom. Razume se, nije obavezno da se zaustavite na ovim začinima. Možete da stavite neke druge, ali da razmislite da li bi išli uz fondu. Kada je specijalitet gotov, sklonite ga sa ringle. Nakon serviranja u njega se potapaju parčići hleba, zabodeni na viljušku sa dugom drškom i jedu se.

Delikatesan i sofisticiran ukus fontine dozvoljava da se sir ubaci i u mnoge druge recepte. Mlečni proizvod se stavlja u supe, sosove, salate, testenine, pečena jela. Kombinuje se sa svakakvim svežim povrćem, a takođe i drugim sirevima, uključujući taleđo, gorgonzolu, parmezan.

Koristi od fontine

Nezavisno što je fontina veoma ukusan i mirisan sir, ona je poznata ne samo zbog svojih kvaliteta. Popularnost ovog mlečnog proizvoda u velikoj meri je zahvaljujući i činjenici da on ima u svom sastavu značajnu količinu minerala i vitamina koji su nam neophodni za dobro zdravlje.

Zahvaljujući siru normalizuje se nivo holesterola u krvi, a takođe i vodeni balans. Jedenje fontine učvršćuje koštani sistem i odražava se ishranjujuće i regenerišuće na našu kožu, kosu i nokte. Konzumacija ove vrste sira pokazuje pozitivan uticaj i na naš kardiovaskularni sistem.

Sa fontinom možete pripremiti mnoge đakonije, poput:

- slana pita sa sirom;

- kačkavalj u rerni;

- zapečeno jelo sa krompirom, preko kojeg ćete zapeći aromatični sir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti