Bonapeti.rs»Članci»Vrste Vina»Kaberne Sovinjon

Kaberne Sovinjon

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190173
Kaberne Sovinjon

Kaberne Sovinjon (Cabernet Sauvignon) je najpoznatija i najrasprostranjenija sorta crnog vinskog grožđa, koje poreklo vodi iz reona Bordo u Francuskoj. Bez ikakvih sumnji, Kaberne Sovinjon je pravi kralj crnih sorti grožđa. Ovu sortu nazivaju i osvajač, jer je mnogo sorti grožđa iskorenjeno, kako bi bile zamenjene upravo ovom sortom.

Kaberne Sovinjon je rasprostranjen širom celog sveta, a na osnovu genetskih istraživanja sorte, ona je hibrid dobiven iz sorti Sovinjon Blan i Kaberne Fran. Izvan reona Bordo, u Francuskoj se ova sorta gaji u Provansi, jugozapadnim delovima Francuske, u Langedoku i na malim posedima na obalama Loare.

U Novom svetu ova sorta je najvažnija sorta u Kaliforniji. Vinari iz Kalifornije prave izuzetna vina od sorte Kaberne Sovinjon, gde je glavni akcenat na plodovima u vinu. U Australiji se postižu izvanredni rezultati od rasada u Kuunavari, Jara dolini, u Viktoriji i nekim drugim mestima. U Južnoj Americi veoma pitka vina sa voćnim ukusima od ove sorte uglavnom dolaze iz Čilea.

U Evropi se Kaberne Sovinjon susreće u skoro celoj Italiji. U Španiji se sorta može naći u svim važnijim reogijama za crno vino.

Kaberne Sovinjon je rasprostranjen i u našim krajevima sa vinarskom tradicijom. Od njega se dobijaju intenzivna i aromatična vina sa dobrom strukturom i bojom.

Razlog velike rasprostranjenosti Kaberne Sovinjona je njegova mala zahtevnost i laka adaptacija na različite klimatske uslove. Jednostavnije rečeno, tamo gde ima odgovarajućih uslova za gajenje bilo koje sorte crnog grožđa, sa sigurnošću se može gajiti i Kaberne Sovinjon.

Mnogobrojne su prednosti Kaberne Sovinjona koje ga čine jednom od najpoželjnijih sorti, ne samo od vinara, nego i od potrošača. Jedna od najboljih osobina je individualnost. Baz razlike gde se gaji, kako je tretiran i kako je protekao proces zrenja, Kaberne Sovinjon ima jedinstvenu sposobnost da očuva karakteristike sorte, bez obzira na sve faktore. Kaberne Sovinjon se najlakše prepoznaje među ostalim vrstama crnih vina.

Ono što Kaberne Sovinjon čini kraljem crnih vina je besporno jasno izražen karakter i visoki kvalitet. Vino može dobro da stari i u boci, pretvarajući se vremenom u višeslojno istančano vino.

Istorija Kaberne Sovinjona

Kaberne Sovinjon je jedna od najvažnijih sorti za stvaranje najboljih francuskih vina. Površine pod ovom sortom u Francuskoj se ozbiljno povećavaju – od 11 800 hektara u 1968. godini do više od 36 000 hektara u 1988.

Prvi put se Kaberne Sovinjon pominje još u 17. veku, ali široku rasprostranjenost dobija u 18. veku, kada tim holandskih stručnjaka isušuje močvare oko Medoka i Bordoa i na taj način stvara nove površine za vinograde. Upravo tamo se osnivaju najveća vinarska imanja, koja i dan-danas postoje. Zemljište u okolini Medoka je perfektno za galenje Kaberne Sovinjona.

Peskovito zemljište krupne strutkure koje ima dubinu od nekoliko metara veoma lako odvodi višak padavina, koje su u okolini Medoka veoma obilne. Na taj način sorta pusta korene duboko u zemlju. Preko dana zemljište se zagreva pod jakim suncem, a preko noći toplota prelazi na vinovu lozu, pomažući prirodno uzrevanje grozdova. Zahvaljujući svim ovim prirodnim pogodnostima, upravo u Medoku se stvaraju najunikatnija vina od ove sorte.

Karakteristike Kaberne Sovinjona

Kaberne i Hrana

Vina proizvedena od Kaberne Sovinjona karakterišu se dobrom i bogatom tamnocrvenom bojom, intenzivnom aromom malih crvenih plodova voća (dud, kupina, ribizla), kao i dobrom punoćom. Kod čuvanja u hrastovim buradima Kaberne Sovinjon razvija veoma kompleksan i bogat miris, sa prijatnim nijansama dima, hrasta, začina, cimeta i čokolade. Obično vino otkriva svoje maksimalne kvalitete nakon sazrevanja od 3 do 10 godina.

Mirisne note mladih vina su sa nijansama duda, špargle, maline i veoma laganim pikantnim notama. Bogato je taninima i to daje odličan potencijal za sazrevanje vina. Zasićena purpurna boja dodaje fantastičan izgled Kaberneu. Kod starijih vina primećuju se mnogo mekši tanini, koji pomažu unikatnoj kompleksnosti i kompletnosti vina.

Zrelo vino Kaberne Sovinjon je za nekoliko nijansi svetlije boje, a arome u njemu su trešnja, crna trešnja, ribizla, čokolada, duvan i drvo kedra. Kaberne Sovinjon i hrastovo drvo odlično uzajamno sarađuju, pa zbog toga vino često provodi različite periode vremena u hrastovim buradima.

Serviranje Kaberne Sovinjona

Neverovatan puni ukus Kaberne Sovinjona najbolje se slaže sa mesom. Izuzetno je dobar sa jagnjetinom, govedinom ili teletinom i svinjetinom. Kombinacija srnetine i Kaberne Sovinjona, takođe je izuzetna. Od ptičjeg mesa najbolji je u kombinaciji sa pačetinom.

Kaberne Sovinjon perfektno ide uz masnija mesa, jer masoća prekriva nepce i jezik, čuvajući na taj način čula od mladih i jakih tanina u vinu.

Da bi se dobio odličan balans između Kaberne Sovinjona i hrane, stručnjaci preporučuju da se uz glavno jelo dodaju i ribizle, pečurke, pečeni paradajz, patlidžan i masline. Od sireva, najbolji uz vino su parmezan, kamamber i gorgonzola. Odgovarajući začini su biber i neverovatno sirće balzamiko, a ot biljaka ruzmarin, majčina dušica, bosiljak, origano i menta.

Što više vino sazreva, to mu ukus postaje manje intenzivan. To znači da za sazrela vina ne odgovaraju jaki redukovani sosevi. Veoma važnu ulogu u omekšavanju ukusa Kabernea imaju orasi, koji umanjuju oštri ukus vinskih tanina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji