bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Jin i Jang hrana i njihova ravnoteža

Jin i Jang hrana i njihova ravnoteža

Jin i Jang hrana i njihova ravnoteža

Prema kineskim verovanjima hrana ima kvalitet Jin i Janga. Smtra se da ukoliko se hranite samo jang hranom ili samo jin hranom, vaše zdravlje će biti narušeno. Ovo prema kineskim verovanjima se dobija, zato što se narušava ravnoteža Jin i Janga u organizmu.

Ne postoje proizvodi koji su u potpunosti Jang ili Jin, prosto Jin i Jang preovladavaju u njima. Prilikom ishrane bilo bi dobro skladno kombinovati Jin i jang proizvode.

Nijedna energija ne treba da bude preterano malo ili preterano jako izražena. Zbog toga je dobro da znate koji proizvodu sa sa Jin kvalitetima i koji - s Jang kvalitetina, kako bi vam bilo jasno kako da ih kombinujete.

Pogledajte njihovu raspodelu u osnovnim grupama hrane u sledećim redovima.

1. Žitarice

Od žitarica sa kvalitetima Jina su ovas, ječam, raž, kukuruz, a kvalitetima energije jang su pirinač, pšenica i heljda.

2. Povrće

Povrće za Jin ishranu

Od povrća sa Jin kvalitetom imaju patlidžani, paradajzi, krompiri, paprike, mahunarke, krastavci, špargle, artičoka, kupus, tikvica, pečurke, grašak, cvekla, celer i beli luk.

Jang kvalitetima se odlikuje sledeće povrće: zeleno lisnato povrće, šargarepe, bundeva, repa, luk, salate, rotkvice.

3. Mlečne namirnice

Jin mlečni proizvodi su sitni sir, maslac, pavlaka, mleko, topljeni sirevi, margarein i sirevi sa osnovom od sitnog sira. Tvrdi sirevi i sirevi od ovčijeg mleka su Jang proizvodi.

4. Riba

Jin energiju imaju štuka, turbot, pastrmka, jegulja, rakovi i ostrige. Som, kao i škampi, losos, kavijar, runa i sardine su Jang energija.

5. Meso

Jin i Jang namirnice

Sa Jin energijom je svinjetina, teletina, jagnjetina i ovčetina, zečetina i žumanca, a sa Jang energijom su piletina, pačetina, ćuretina i belance, kao i teleće meso i meso divljih ptica.

6. Voće

Jin viće su banane, urme, plave šljive, pomorandže, ananas, limun, mango, kruške, grožđe, lubenica, breskve. Jang voće su jagode i jabuke, kao i kora lubenice koja može da se koristi u obliku slatka od kora lubenice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji