Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje namirnice su kisele?

Koje namirnice su kisele?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2482
Kisele namirnice

Namirnice koje jedemo svaki dan imaju direktan uticaj na naše zdravlje. Prehrambeni proizvodi se dele na kiselu i alkalnu hranu. To ne znači da je svaki kiseli proizvod kisela hrana. Na primer, limun je alkalna hrana, iako je kiselkastog ukusa.

Uzroci povećane kiselosti u telu

Povećana kiselost u telu je uglavnom uzrokovana kiselom hranom i proizvodima koje uzimamo. Dokazano je da je rak posledica povećane kiselosti u organizmu. Kiselost povećavaju česta upotreba kafe, alkohola, mesa i kobasica, kao i nekog voća. S druge strane, povrće i ostalo voće koje je alkalno brine o ravnoteži.

Naše telo reaguje kada prejedemo ovu hranu tražeći način da neutrališemo njihovu kiselost. Zato mu je potrebna alkalna hrana i voda. Za normalno funkcionisanje, našem telu je potrebno 90 različitih hranljivih materija.

Balans alkalne i kisele hrane izuzetno je važan za naše telo. Sastoji se uglavnom od vode. Takav medijum može imati kisela ili alkalna svojstva, merena na skali koja se zove pH. Ako su vrednosti ispod 7, 0 – sredina je kisela.

Mlečna čokolada

Nivo pH u svakoj ćeliji našeg organizma rezultat je svih životnih procesa koji su praktično jonska razmena i ključni za naše zdravlje. Neuravnotežene pH vrednosti znače da su pH vrednosti dugo vremena postale previše kisele (acidoza). Takva neravnoteža dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Lista kisele hrane

Kisela hrana su šareni pasulj, kompoti, konzervirano voće, beli pirinač, beli hleb, špagete, testenine, riba, piletina, ćuretina, jagnjetina, jaja, kravlji sir, indijski orah, sokovi, vino, mlečna čokolada, smeđi šećer, kečap, soja sos, džemovi, majonez, senf.

Među visoko kiselom hranom nalaze se turšije, kiseli krastavci, kuhinjska so sa dodatkom joda, keks, slatkiši, svinjetina, govedina, škampi, riblje konzerve, parmezan, delikatesni sirevi, crni čaj, kafa, liker, šećerni sirupi, pivo, orasi, kikiriki, veštački zaslađivači i sirće.

Stručnjaci savetuju da ne pokušavate da prestanete sa uzimanjem ovih proizvoda. Poenta je pronaći adekvatan način da ih neutrališete ograničavanjem njihove količine i uzimanjem alkalne hrane i vode za ravnotežu. Uzimanje jonskog kalcijuma kao dodatka ishrani takođe pomaže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest