Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kakvu šerpu da kupim?

Kakvu šerpu da kupim?

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
75
Kakvu šerpu da kupim?

Ukoliko želite da​ kupite šerpu​ za sebe ili pak za poklon, onda vas sigurno zanima koji je maretijal bolji, kao i koje su njihove prednosti. Dobro bi bilo da uzmete u obzir veličinu, jer je ona ovde važan kriterijum prilikom vašeg odabira.

Kakvu šerpu da kupim?

Svaka domaćica zna da u svom domu treba da ima najmanje 2-3 šerpe različite veličine, a postoje tri vrste prema njihovoj veličini:

1. Velika šerpa - one imaju zapreminu otprilike 4-5 litara, savršene su za kuvanje paste ili bujona, kao i za spremanje više hrane ako je vaša porodica veća. Imajte u vidu da je najbolje da uzmete one sa nelepljivim premazom, a takođe i sa vatrostalnim ručkama i poklopcem, tako što ćete u tom slučaju moći da koristite ove šerpe i u rerni;

2. Srednje šerpe - one imaju zapreminu otprilike 2-3 litra i savršene su za spremanje manjih količina hrane, a kriterijumi prilikom odabira su isti kao i kod velikih;

3. Male šerpe - njihova zapremina je 1-1.5 litara, prema tome one se koriste za spemanje dosta malih količina hrane, a takođe i za pravljenje različitih ukusnih sosova;

Probanje iz kutlače

Što se tiče materijala šerpi, može da bude uglavnom 5 vrsta, tako što svaka od njih ima svoje prednosti u odnosu na druge.

1. Šerpe od nerđajućeg čelika

Hrana koju ste pripremili ostaje topla duže vreme u ovim posudama, ali s druge strane imaju relativno nižu toplotnu provodljivost, što povećava vreme kuvanja. U slučaju da je dno od nekoliko slojeva, kao na primer aluminijuma, bronze i bakra, onda je toplotna provodljivost dosta veća, s obzirom na to da se toplota tokom kuvanja ravnomerno raspoređuje. ​​Nedostatak posuđa od nerđajućeg čelika​ je to što nije jako izdržljivo. Takođe, pazite da ih slučajno ne ostavite na vrućoj ringli, da se ne bi pojavile mrlje na dnu koje nakon toga ne mogu da se uklone.

2. Šerpe od livenog gvožđa

Šerpa od livenog gvožđa
Fotografija: pixabay.com

Ono je potpuno bezbedan materijal za naše zdravlje, a takođe i hrana koja se u njemu sprema je čista i bezopasna. Neosporan plus je to što jelo, koje se duže krčka u ovoj šerpi, ispada veoma ukusno i aromatično. Pre nego što kuvate u njima, dobro bi bilo da ih podmažete uljem, jer će to povećati njihovo nelepljivo svojstvo. Pogledajte pravilno čišćenje i održavanje tiganja od livenog gvožđa.

3. Šerpe od keramike i stakla

Zidovi ovih šerpi su deblji i tako se hrana u njima sporije zagreva, ali pak na račun toga, ravnomerno se zagreva. Posebno korisno je da kuvate u njima ako ste na dijeti, zato što se u njima hrana krčka, i tako proizvodi postaju mnogo korisni i sočni zajedno sa tim, ovo važi i za meso. U njima može da se čuva i hrana nakon toga, što je veoma zgodno. Minus kod ovih šerpi je to što su dosta lomljive i zajedno sa tim su osetljive na veće temperature. Uvek ih čuvajte samo sa otvorenim poklopcima, kako se ne bi pojavio neprijatan miris.

4. Emajlirane šerpe

Šerpa za kuvanje restenine

One su predivan izbor za pravljenje supa, kompota ili pak bujona, a takođe su bezbedne, praktične i jednostavne za održavanje, zgodne su za korišćenje i dosta su izdržljive. Minus ovog posuđa je u tome što u njima ne može da se prži ili da se dinsta, a takođe ovaj materijal ima različitu toplotnu provodljivost i tako se hrana ne zagreva ravnomerno.

5. Aluminijumske šerpe

Njihov ogroman plus je njihova cena koja je više nego privlačna i dostupna. Ove šerpe su takođe lagane, a uz to u njima se hrana brzo i ravnomerno zagreva. Savršene su za kuvanje mleka, zato što u njima ne postoji rizik da ono zagori. Međutim, imajte u vidu da u ovom posuđu ne možete čuvati već spremljenu hranu.

U savršenoj varijanti najbolje bi bilo da imate barem po 1 šerpu od svakog materijala, tako što ćete tako moći da koristite različite u zavisnosti od toga šta ćete kuvati. Obraćajte pažnju takođe i na poklopac i dršku, najbolje je da budu vatrostalni.

Takođe, bilo bi dobro da poklopac ima rupice odakle može da izlazi para i tako da se smanuje pritisak, a i na taj način ne postoji rizik da "pobegne" tečnost. I ne zaboravite da u rernu ne smete da stavljate šerpe od materijala koji nije odgovarajući za to, a takođe ni sa drvenim ili plastičnim drškama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest