Ako redovno proveravate sastojke u svojoj prerađenoj ili upakovanoj hrani, možda ste videli maltodekstrin u njoj. Proizvođači ga dodaju u široku paletu namirnica, kao što su:
- Aditivi;
- Kiselo mleko;
- Pločice za ishranu;
- Čips;
- Sosovi;
- Mešavine začina;
- Žitarice;
- Veštački zaslađivači;
- Pekarski proizvodi;
- Pivo;
- Grickalice;
- Bombone;
- Bezalkoholna pića.
Kako se proizvodi maltodekstrin
Maltodekstrin je vrsta ugljenih hidrata, ali se podvrgava intenzivnoj preradi. Dostupan je u obliku belog praha napravljenog od pirinča, kukuruza, pšenice ili krompirovog skroba. Njegovi proizvođači ga prvo kuvaju, a zatim dodaju kiseline ili enzime da bi ga još malo razgradili. Konačni proizvod je beli prah rastvorljiv u vodi neutralnog ukusa. Prašak se koristi kao aditiv za hranu iznad, da zameni šećer i poboljša njihovu teksturu, rok trajanja i ukus.
Ako imate celijakiju, izbegavajte da jedete hranu sa maltodekstrinom (pogledajte galeriju). Prašak ima tragove glutena ako je njegov izvor pšenica.
Zašto bi trebalo da izbegavate maltodekstrin
Ako jedete previše hrane koja sadrži maltodekstrin, kvalitet vaše ishrane će verovatno patiti. Dobićete previše šećera i malo vlakana. Takve dijete će povećati rizik od dijabetesa tipa 2, povećanja telesne težine i visokog holesterola.
Maltodekstrin i dijabetes
Glikemijski indeks maltodekstrina je veći nego kod konzumnog šećera. To znači da prah može izazvati skok šećera u krvi ubrzo nakon konzumiranja hrane koja ga sadrži. Naglo povećanje šećera u krvi kod ljudi sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom može biti fatalno. Visok glikemijski indeks znači da hrana brzo ulazi u krvotok i da se brzo apsorbuje u telu. Ovo povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Složeni ugljeni hidrati ne predstavljaju takvu opasnost jer je telu potrebno vreme da ih svari. Takođe imate tendenciju da se duže osećate siti.
Maltodekstrin i crevne bakterije
Maltodekstrin može uticati na ravnotežu bakterija u crevima. Istraživanja u ranoj fazi sugerišu da maltodekstrin može smanjiti broj dobrih bakterija i povećati broj štetnih bakterija. Ovo može izazvati oštećenje creva i povećati rizik od inflamatorne bolesti creva. Prašak takođe može poboljšati preživljavanje bakterija salmonele. Izaziva gastroenteritis i druga upalna stanja.
Može izazvati alergijske reakcije
Ako konzumirate maltodekstrin u velikim količinama, može izazvati gastrointestinalne simptome. To uključuje gasove, krčanje creva i dijareju. Istraživanja pokazuju da može izazvati alergijske reakcije kao što su grčevi i iritacije kože. Proces pripreme praha uklanja sve proteine, uključujući gluten, ali tragovi se i dalje mogu naći. Ovo može biti opasno za vas ako imate netoleranciju na gluten ili celijakiju.
Maltodekstrin može izazvati debljanje
Maltodekstrin je jednostavan ugljeni hidrat koji vam ne pruža nikakvu hranljivu vrednost. Konzumiranje u velikim količinama može dovesti do povećanja telesne težine.
Pogledajte i koja hrana sadrži maltodekstrin i koji su najopasniji konzervansi u hrani.
Komentari