Zeleno lisnato povrće uključuje povrće iz porodice kupusnjača ili krstašica (Brassicaceae). Ova porodica uključuje kelj, brokoli, prokelj, ren i obični kupus.
Zdravstvene koristi od konzumiranja zelenog lisnatog povrća su velike i korisni sastojci se najbolje čuvaju ako se ovo povrće kuva na pari.
Malo kalorija, malo masti i malo natrijuma, pa su odlično sredstvo u dijetama i želji da se sledi zdrava ishrana.
Zeleno lisnato povrće je odličan izvor vitamina A, C i K, ovo povrće je važan deo dnevnog menija. Takođe je bogato kalcijumom i magnezijumom.
Zeleno lisnato povrće blagotvorno utiče na procese varenja. Ono smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, reguliše nivo holesterola u krvi. A zahvaljujući kalcijumu i magnezijumu u njemu, regulišu se vrednosti arterijskog pritiska.
Vlakna u ovoj vrsti povrća čine ga korisnim za osobe sa dijabetesom, jer imaju nizak glikemijski indeks i tako održavaju stabilan nivo šećera u krvi.
Ako redovno jedete zeleno lisnato povrće, ojačaćete svoje kosti zahvaljujući kalcijumu, koji pomaže u održavanju zdravlja skeleta. Takođe, ovo povrće sadrži mangan, koji je takođe uključen u metabolizam kostiju.
Zeleno lisnato povrće takođe je bogato fitonutrijentima (kafeinska kiselina, kvercetin, itd.), koji imaju korisna antikancerogena svojstva. Veruje se da njihova konzumacija smanjuje rizik od razvoja raka pluća i prostate. Hlorofil u proizvodima od kupusnjača blokira kancerogene efekte amina dobijenih toplotnom obradom mesa.
U slučaju problema sa mentalnim zdravljem, ovom povrću možete takođe verovati. Sadrže holin (vitamin B4), koji poboljšava san, učenje, pamćenje i prenos informacija između nervnih ćelija.
Folna kiselina u ovom povrću se bori protiv depresije i dragocena je za trudnice sprečavanjem oboljevanja neuralne cevi fetusa u materici.
Konzumiranje zelenog lisnatog povrća održava kožu i kosu glatkim, zdravim i lepim.
Vitamin C i mangan su važni za proizvodnju kolagena, a vitamin A smanjuje bore i čisti kožu od neprijatnih fleka.
Komentari