Kamu kamu

Kamu kamu

Kamu kamu /Myrciaria dubia/ je vrsta žbunastog drveta, koje može dostići visinu od 3 do 5 m. Ima male crveno-ljubičaste plodove, koji podsećaju na trešnje. Cvetovi kamu kamu drveta su sitni i beli, slatke, nežne i voćne arome. Camu camu daje plodove tek nakon 5 godina starosti.

Cveta krajem suve sezone i daje plodove sredinom kišnih perioda. Najbolje uspeva u na prostorima tropske klime, ali se može sresti i u pojasevima sutropske klime. Ovom drvetu su potrebne velike količine vode. Kamu kamu raste najviše u Peruu i Brazilu, kao i u šumama Amazona.

Narodi u okolini Amazona beru kamu kamu plodove, suše ih i koriste za lečenje raznih oboljenja tokom cele godine. Kada se osuši i samelje, ljubičasto - crveni plodovi dobijaju svetlokrem boju.

Plodovi kamu kamu biljke su se prvi put ispitivali 50 - tih godina prošlog veka u Peruu, gde su utvrđene njegove visoke hranljive vrednosti i koristi.

Sastav kamu kamu-a

Plod kamu kamu - a je bogat vitaminom C, koji čini 2 - 3% njegove kupne težine. Sok od kamu kamu-a je bogat raznim mineralima, ali od njih najviše ima gvožđa. Osim gvožđa, kamu kamu sadrži i znatne količine kalcijuma, kalijuma, belančevina, fosfora, leucina, serina, valina, tiamina, elaginske kiseline.

Kamu kumu isečen

100 g kamu kamu-a ima 2.6 g masti, 1.55 g proteina, 2800 mg vitamina C, 0.76 g vlakana, 92.7 g ugljenih hidrata.

Odabir i čuvanje kamu kamu-a

Sveži plodovi kamu kamu-a se ne mogu naći na našem tržištu. Na našim prostorima se kamu kamu može naći uglavnom u vidu soka, kapsula ili u prahu. Prah je veoma prijatnog i blago pikantnog ukusa.

Prah kamu kamu-a se prodaje u kesicama od 125 g, a jedno pakovanje košta oko 20 evra. Ne bi trebalo da se čuva na toplom mestvu više od godinu dana, kako bi se sadržaj vitamina C sačuvao. Treba da se čuva na suvom i hladnom mestu, van domašaja dece.

Kamu kamu u kulinarstvu

Kamu kamu ima neverovatnu aromu i boju. Crvena boja omotača plodova daje soku kamu kamu-a prijatnu roze boju. Aroma soka je meka i nije nametljiva. Kamu kamu se koristi za pravljenje sladoleda i kolača. Limunada sa kamu kamu - om je veoma osvežavajući letnji napitak. Potrebno vam je 2 kašike kamu -a u prahu, 1/4 šolje vode, 2 kašike agave, 1/2 kašike stevije, 13 šolje sveže ceđenog soka od limuna.

Sve sastojke pomešajte u blenderu i neka se blenduju oko minut. Poslužite limunadu kada se ohladi. Kamu kamu se može dodati koktelima, sirovim desertima ili vodi za piće. U Japanu se ekstrakt od kamu kamu -a dodaje slatkišima, energetskim napicima i multivitaminima.

Koristi od kamu kamu-a

Drvo kamu kamu

Kamu kamu se koristi za održavanje jakog imunog sistema, za očuvanje vida, smanjeje upalnih procesa i poboljšanja zdravlja pluća, zaštitu od virusnih infekcija, negovanje kože, održavanje zdravog kolagena i zglobova. Kamu kamu održava zdravlje srca, kože, očiju, mozga i jetre.

Plodovi kamu kamu-a se najviše preporučuju u lečenju astme, glaukoma, gingivitisa, hepatitisa, neplodnosti, migrene, katarakte, ateroskleroze, Parkinsonove bolesti. Oni imaju antivirusno dejstvo i ublažavaju bolove. Kamu kamu je odličan antioksidant.

Plemena Amazona i dan danas prave tonik za negovanje kose od plodova kamu kamu-a.

Plodovi kamu kamu - a pomažu u sprečavanju genetskih mutacija, koje su jedan od uzročnika pojave raka. Imaju veoma jak antiupalni efekat, a takođe i ovećavaju plodnost i štite matericu.

Kao što smo već pomenuli, sadržaj vitamina C u ovom voću nikako nije za potcenjivati. Ovaj vitamin je veoma važan, jer učestvuje u izgradnji nerava, mišića, kože i kostiju. Nedostatak vog vitaina u organizmu može izazvati skorbut.

Štetnost kamu kamu-a

Dozvoljeno je konzumirati po 30 g kamu kamu - a, ali najviše do 3 puta dnevno. Trebalo bi voditi računa sa dozama kamu kamu - a, jer predoziranje može dovesti do dijareje.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas