Langsat

Langsat

Langsat /Lansium domesticum/ je vrsta voćnog drveta iz porodice Meliaceae. Zemlja porekla langsata je Malezija, ali se ovo drvo takođe gaji i na Filipinima, Tajlandu, Vijetnamu, Indoneziji, Havajima i Južnoj Indiji.

Langsat slobodno raste u šumama Sumatre. On je simbol jedne od tajlandskih provincija - Narativat. Ovo drvo može dostići visinu od 8 do 16 m, a plodovi mu imaju blago gorak ukus i prijatnu aromu.

Plodovi su jajoliki, prečnika oko 5 cm. Obično rastu u vidu grozdova. Langsat spolja ima braon omotač, a unutrašnjost mu je tvrda i providna. Jaka aroma langsata podseća na aromu grejpfruta. Spoljašnji izgled plodova podseća na mlade krompire.

Drvo daje plodove tek kada dostigne 12-15 godina starosti. Međutim, kada drvo dostigne 20 godina, ono daje plodove čija ukupna težina dostiže do 100 g. Glavna sezona je između jula i semptembra, iako se ovo voće može naći tokom cele godine.

Ovo voćo drvo je čvrsto, teško i izdržljivo, pa je zato često pogodno da za pravljenje seoskih kuća. Najveći proizvođači langsata su Tajland, Malezija, Indonezija i Filipini. Proizvodnja je uglavnom za potrebe meštana, iako neki od njih ovo voće izvoze za Singapur i Hong Kong.

Voće langsat

Sastav langsata

Langsat je bogat vitaminom C i tiaminom, riboflavinom. Što se tiče mineralnih materija, najviše ima gvožđa, kalcijuma i fosfora. Voće sadrži i velike količine šećera i ugljenih hidrata.

Odabir i čuvanje langsata

Nažalost, ovo egzotično voće se još uvek ne može naći kod nas. Ako ipak naiđete na ovo voće, trebalo bi da znate da langsat, kada je dobro sazreo, ima ravnomernu boju, bez pukotina i udubljenja na površini.

Ako je voće zelene ili žuto - zelene boje, to ukazuje da nije još zrelo. Ispod kore langsata se nalazi aromatična, sočna i mesnata unutrašnjost. Zreli plodovi se mogu čuvati na hladnom mestu, najviše do 5 dana.

Langsat u kulinarstvu

Plodovi langsata se lako čiste, iako im je kora debela. Langsat je nezamenljivi deo mnogih azijskih jela, jer ima neverovatan ukus, koji predstavlja idealnu dopunu mnogim namirnicama.

Plodovi langsata se mogu konzumirati sveži, ali se takođe mogu i termički obraditi. Od njega se prave razni sirupi i sosevi. Langsat se koristi za pravljenje sladoleda i osvežavajućih napitaka. Koristi se i kao dekoracija za torte i druge kolače.

Voćka langsat

Ukus ovog voća se odlično slaže sa piletinom i svinjetinom. Kod spremanja bi trebalo da budete pažljivi - langsat se poslednji dodaje jelu, jer nije potrebno da se dugo termički obrađuje. Na Filipinima se plodovi langsata bez semenki suše, a postupak je sličan kao kod sušenja smokvi.

Koristi od langsata

Visok sadržaj riboflavina čini da langsat bude veoma korisno sredstvo za ublažavanje migrene. Niacin i vitamin C snižavaju loš holesterol u krvi, a istovremeno pomažu u povećanju dobrog.

Gorke semenke langsata se koriste u lečenju čira i za uklanjanje parazita. Nemojte bacati kore langsata, jer ona takođe može biti od koristi - osušena kora kada se upali širi prijatnu aromu za ljude, ali vrlo neprijatnu za komarce i druge insekte. Čaj od mlade kore pomaže u lečenju malarije i dizenterije.

Tradicionalna medicina koristi isitnjene semenke plodova za uklanjanje vašaka, glista i smanjenje visoke temperature.

Ovo voće doprinosi boljem snu, poboljšava pamćenje i muždane funkcije. Svakako, langsat je egzotično voće koje vredi da se proba. On je savršena kombinacija ukusa, koja je neverovatno zdrava.

Štetnost langsata

Langsat ne bi trebalo da konzumiraju dijabetičari. Što se tiče ostalih ljudi, ne bi trebalo da preteruju sa konzumacijom, jer to može izazvati negativne posledice.

Pogledaj više

Preporučeno

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji