Bonapeti.rs»Članci»Vitamini»Vitamin B1 - Tiamin

Vitamin B1 - Tiamin

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
prokelj

Vitamin B1, poznat i kao tiamin, spada u grupu vitamina B i poznat je po svojoj ulozi u sprečavanju bolesti beri-beri, koja se odlikuje nedostatkom hranljivih materija. Bolest beri-beri bukvalno ima značenje "slabost" i bila je široko rasprotranjena (posebno u nekim delovima Azije) krejem 19. veka i početkom 20. veka. Najčešći oblik ove bolesti se javlja u vidu slabosti mišića, nedostatka energije i nesposobnosti.

Funkcije vitamina B1

Na prvo mesto treba staviti važnu ulogu ovog vitamina u metabolizmu ugljenih hidrata i proteina, kao i ulogu u sintezi nukleinskih kiselina.

Proizvodnja energije. Ćelije u organizmu zavise od prisustva šećera kao izvora energije. Kada se kiseonik koristi za transformaciju šećera u energiju koja će se koristiti, proces generisanje energije se naziva anaerobna proizvodnja energije. Ovaj proces se ne može sprovesti bez adekvatne doze vitamina B1, budući da je B1 deo sistema enzima, koji se takođe naziva i piruvatna dehidrogenaza, koja omogućava kiseoniku da preradi šećer.

Kada vitamin B1 funkcioniše svojim kapacitetima za proizvodnju energije, on s obično sreće u obliku TDP -a ili tiamin disfosfata. Drugi oblici vitamina B1 su TPP (tiamin pirofosfat) i TMP (tiamin monofosfat), koji takođe ima važnu ulogu u proizvodnji energije.

Održavanje nervnog sistema. Vitamin B1 takođe ima ključnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema, gde on omogućava pravilan razvoj predela mozga koji podsećaju na masne naslage, a koji se nalaze oko većine nerava (nazivaju se i mijelinski omotači). U slučaju nedostatka vitamina B1 ovi delovi se mogu oštetiti i degenerisati. Bolovi, probadanja u glavi, kao i neosetljivost nerava mogu biti jedni od simptoma koji su posledica nedostatka vitamina B1.

patlidžan

Druga vrsta veze između vitamina B1 i nervnog sistema je njegova uloga u proizvodnji acetilholin molekula. Ovaj molekul, drugačije nazivan i neurotransmiter, koristi nervni sistem kako bi preneo poruke između nerava i mišića.

Nedostatak vitamina B1

Jedan od prvih simptoma nedostatka vitamina B1 e gubitak apetita (ili tzv. anoreksija), koja je odraz ravnodušnosti i nelagodnosti organizma.

Nesposobnost nervnog sistema da omogući pravilan mišićni tonus putem sistema za varenje može dovesti do poremećaja želuca ili konstipacije i mišićne preosetljivosti.

Drugi simptomi koji su odraz nervne disfunckije se takođe povezuju sa deficitom tiamina, jer mijelinski omotači nerava ne mogu se pravilno formirati bez adekvatnog prisustva tiamina. Ovi simptomi uključuju probadanja ili ukočenost, posebno u nogama.

Vitamin B1 je veoma nepostojan i njegovo prisustvo je lako ukloniti toplotom, kiselošću organizma (pH), kao i drugim hemijskim materijama. Kao što mogu sumporna jedinjenja, tako i nitrati mogu deaktivirati vitamin B1. Dugo zamrzavanje namirnica koje sadrže tiamin može dovesti do znatnog gubitka ovog vitamina.

Glavni rizik od gubitka vitamina B1 je alkoholizam. U stvari, veza između alkoholizma, srčanih oboljenja i deficita vitamina B1 je veoma uska. Alkohoičari bi trebalo da uzimaju doze tiamina od 10 do 100 puti više od običnih ljudi.

sveže pečurke

Osobe koje piju dosta kafe i čaja takođe mogu pripadati grupi koja ima povećan rizik od deficita vitamina B1, jer ovi napici deluju kao diuretici i eliminišu vodu iz tela, pa na taj način i vitamine rastvorljive u vodi (kao što je to i B1). Povećana potreba za vitaminom B1 kod stanja stresa, hronične dijareje, hronične temperature i pušenja. Osobe koje imaju zdravstvene probleme ove vrste bi trebalo da konzumiraju tiamin 5 do 10 puta više nego što se to preporučuje.

Stalna konzumacija diuretika, uključujući i lek furozemid (Lasix); pilule za kontracepciju (oralni kontraceptivi); antibiotici i sulfonamidi smanjuju pristustvo vitamina B1 u organizmu.

Predoziranje vitaminom B1

Tiamin je vitamin koji se rastvara u vodi, pa zbog toga ne postoji rizik od predoziranja. On se eliminiše iz tela putem urina.

Koristi od vitamina B1

Vitamin B1 može imati važnu ulogu u prevenciji i(ili lečenju sledećih oboljenja: Alchajmerova bolest, alkoholizam, Kronova bolest, srčana insufijencija, depresija, epilepsija, AIDS, multiplaskleroza i druge.

Većina dodataka ishrani sadrži u sebi vitamin B1 u nebiošloški aktivnom obliku, tzv. tiaminhidrohlorid. Kada je B1 aktivan u metaboličkim procesima, obično se nalazi u obliku tiamin pirofostfata (TPP9, tiamin monofosfata (TPM) ili tiamin difosfata (TDP).

Izvori vitamina B1

Veoma dobar izvor vitamina B1 su: špargle, zelena salata, pečurke, spanać, semenke suncokreta, tunjevina, grašak, paradajz, patlidžan i prokelj. Vitamin B1 se takođe nalazi u svinjskom filetu koje nije masno, mlincima, šafranu, peršunu, paprikama, lanenom semenu, suncokretovom brašnu, kukuruznom brašnu i korijanderu.

Može se obezbediti telu i putem raznih suplemenata. Imajući u vidu da ovaj vitamin deluje udruženo sa drugim vitaminima B grupe, preporućljivo je da se konzumira u vidu dodatka ishrani koji uključuje sve vitamine ove grupe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti