Pomarosa

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2955
Розова ябълка

Pomarosa /Syzygium jambos/ predstavlja veliki žbun ili manje ili srednje drvo, koje obično dostiže visinu od 3 do 15 metra i koje je blago razgranato. Pomarosa se ne može okarakterisati ni kao ruža ni kao jabuka. Pripada porodici Myrtaceae.

Pomarosa dolazi iz Istočne Indije. U Aziji ovo drvo ima određenu simboliku i pominje se u dosta legendi. Smatra se da je pomarosa zlatno voće besmrtnosti, a sam Buda je imao prosvetljenje baš kada je sedeo na ovom drvetu. Pomarosa ima čvrsto stablo sa kojeg se pružaju tanke grane.

Zimzeleni listovi pomorose su naspramni, blago elipsasti i kopljasti (lancetni). Njihova dužina se kreće od 10 do 22 cm, a širina im varira između 2.5 i 6 cm. Mladi listovi su roze boje, a stariji su tamnozeleni.

Индийска розова ябълка

Pomarosa ima bež ili zeleno-bele cvetove, dužine od 5 do 10 cm. Oni se sastoje od 300 latica, kruničinih listića koji se sastoje iz 4 dela, i 4 zeleno-bela izvijena lista. Najčešće je 4 ili 5 cvetova sabrano u guste grozdove. Plod pomarose je zatvoren i nalazi se u tvrdoj zelenoj čašici. Ovalnog je oblika, ima blago kruškastu ili kruškastu formu i može biti 4 - 5 cm dužine.

Kožica je glatka i tanka, bela ili bledožuta, a ponekad može imati i izražene roze nijanse. Mesnati deo po ukusu podseća na aromu ruže. U sredini ploda se nalazi 1 ili 4 braon semenke, srednje veličine i debljine od 1 do 6 cm.

Duboko i glineno zemljište se smatra najodgovarajućim za gajenje pomarose, ali to nije odlučujući faktor. Ova vrsta jabuke takođe dobro uspeva i u peskovitom i rastresitom zemljištu, koje je siromašno organskim materijama. Pomarosi je potrebno toplo i osunčano mesto, koje je dobro zaštićeno od hladnoće. Ovom drvetu je potrebno i dosta mesta. Brzo raste i počinje da daje plodove u 4. godini starosti.

Postoji dosta vrsta pomarose, uključujući i one koje nisu poznate i koje su divlje. Na Tajlandu najkultivisanija sorta daje bledozelene plodove. Malezijske sorte daju plodove sa crvenom kožom.

Растение Розова ябълка

Sastav pomarose

Pomarosa je bogata tiaminom, vitaminom C, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i sumporom. Ona je dobar izvor vlakana, a u isto vreme ima nizak sadržaj masti i kalorija. 100 g pomarose jedva da ima 56 kalorija.

Odabir i čuvanje pomarose

Pomarosa kao vrsta jabuke ni po čemu nije slična običnoj jabuci. Kada ima jarkocrvenu boju, znači da je plod zreo. Pomarosa bi trebalo da se čuva u frižideru. Kod nas se ne može naći ovo egzotično voće.

Pomarosa u kulinarstvu

U tropskim predelima je deci pomarosa jedno od najomiljenijih voća. U zemlji odakle nam dolazi ova jabuka, ona se često kuva sa malo šećera i služi se kao desert. Oni koji eksperimentišu u kuhinji seku jabuku na pola i pune unutrašnjost raznim smesama.

Pomarosa se veoma lako može oštetiti i pokvariti. Plodovi ovog drveta treba da se uberu i da se tako sveži konzumiraju, jer su tada najbolji. Pomarosa je slađa od obične jabuke, a unutrašnjost joj je hrskava. Kožica pomarose se može konzumirati, što ne važi i za njene semenke. Pomarosa se može konzumirati sveža ili u vidu želea i džema, a takođe se može konzervirati sa drugim voćem, kako bi njen ukus došao do izražaja.

Зрели розови ябълки

Kada se doda pudingu i kolačima, pridaje im nežnu aromu ruže. Voćni ekstrakt pomarose se može koristiti za pravljenje ružine vodice, koja je karakteristična po slatkom mirisu. Od pomarose se mogu praviti i sosevi, koji daju prijatnu aromu različitim napicima.

Koristi od pomarose

Pomarosa je niskokalorična i bogata je antioksidantima. Činjenica zašto ova jabuka ima malo kalorija jeste to što se ona sastoji od 90% vode. U Indiji se ovo voće smatra dobrim tonikom, koji potpomaže rad mozga i jetre.

Ljudi u nekim delovima Afrike koriste koru pomarose za lečenje pojedinih infekcijskih oboljenja. Plod ovog drveta deluje kao diuretik, a semenke pomažu kod dijareje. Na Kubi se veruje da koren pomarose je dobar lek za epilepsiju. U Nikaragvi se obloge od semenki pomarose koriste u lečenju dijabetesa.

Kora jabuke se koristi i za lečenje astme. Čaj od cvetova snižava visoku temperaturu, a čaj od listova ublažava bolove u očima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas