Karambola

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190172
Karambola

Karambola je plod drveta Averrhoa carambola, koje pripada porodici Oxalidaceae. Karambola je poznata i kao zvezdasto voće. Zemlja porekla karambole je ostrvo Cejlon i ostrva Moloka. U divljoj prirodi se karambola može sresti u šumskim predelima u Indoneziji.

Kultivisane sorte karambole se gaje u Indoneziji, Indiji, Južnoj Kini, Filipinima, pojedinim delovima SAD i Vijetnamu.

Plod karambole je mesnat, prošaran raznim nijansama žute boje. Veličina ploda varira - od veličine kokošjeg jajeta do veličine pomorandže. Ako se poprečno iseče, dobija se oblik zvezde, a odatle i naziv "starfruit", što u prevodu znači - zvezdasto voće. Ukus karambole predstavlja mešavinu jabuke, šljive i grožđa.

Vrste karambole

Postoje dve vrste karambole - prva vrsta ima sitnije plodove, koji su kiseli i imaju veoma jaku aromu, a druga vrsta ima krupnije plodove i nešto blaži ukus i niži sadržaj oksalne kiseline upravo ona daje kiselkast ukus plodovima.

Sastav karambole

Zvezdasto voće - larambola

U sastav karambole ulaze organske kiseline, vitamini B1, B2 i B5, vitamin C, beta karoten, minerali - kalcijum, grožđe, fosfor, natrijum, kalijum.

100 g karambole ima 31 kaloriju, 6.7 g ugljenih hidrata, 0.3 g masti, 2.8 g vlakana, 1 g belančevina.

Odabir i čuvanje karambole

Uvek birajte plodove karambole koji imaju koru sa ravnomernom žutom bojom i braonkastim ivicama. Jaka braon boja na ivicama i naranžaste šare na kori su pokazatelj da je plod dugo stajao i da polako gubi korisna svojstva i ukus.

Ako na kori ima zelenih šara, to znači da unutrašnjost nije dobro sazrela. U tom slučaju, treba ostaviti karambolu da sazri u kućnim uslovima.

Zeleni plodovi treba da budu na sobnoj temperaturi, a oni koji su baš zreli treba da se stave u najlonsku kesu i da stoje tako u frižideru.

Karambola u kulinarstvu

Zreli plodovi karambole se mogu konzumirati i sveži. Kožica karambole se, takođe, može konzumirati, a mesnati deo je veoma sočan i blago gorak ukus. Neke sorte su slatke, dok druge mogi biti blago kisele. Karambolu možete dodati salati, morskim plodovima i jelima sa avokadom ili čak i pici.

U Kini se karambola konzumira u kombinaciji sa ribom, a u Maleziji se dinsta sa karanfilićem i šećerom, ali i sa jabukama. Zeleni plodovi karambole se mariniraju i koriste kao turšija ili se kuvaju zajedno sa škampima - što je tipično z Tajland.

Pica sa karambolom

Na Filipinima se često sok od karambole koristi kao začin. Cvetovi karambole su kiseli i na ostrvu Java se dodaju salatama. U Indiji se ovo voće konzevira. Karambola je odlična za dekoraciju voćnih salata, torti, kupova, koktela. Nesvakidašnji zvezdasti oblik aje egzotičan izgled svakom jelu.

Koristi od karambole

Karambola nema samo zanimljiv izgled, već je i veoma zdrava. Ona ima dobro antimikrobno i antioksidantno dejstvo. Dobar je izvor vlakana i potpomaže snižavanje nivo lošeg holesterola i visokog krvnog pritiska.

Korisna je za zube i desni i štiti organizam od raznih infekcija. Karambola je jedno od najboljih voća za one koji su na dijeti.

U azijskoj narodnoj medicini se koriste listovi i cvetovi karambole. Zanimljivo je da sok od kiselih plodova karambole sadrži oksalnu kiselin i uklanja fleke sa odeće. Parčetom karambole možete ispolirati predmete od bakra i mesinga.

Štetnost karambole

Nemojte preterivati sa konzumacijom karambole ako imate gastritis, čir na dvanaestopalačnom crevu, enterokolitis, jer se mogu pojaviti neprijatni simptomi. Takođe, oksalna kiselina koja se u velikim količinama nalazi u karamboli može uticati na metabolizam soli u organizmu i mogu nastati problemi sa bubrezima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas