Kininovac

Drvo kininovac

Kininovac /Cinchona/ je rod oko 25 vrsta biljaka, koje pripadaju porodici Rubiaceae. To su zimzeleni žbunovi ili manje drveće, koje dostiže visinu 5-15 metara.

Kininovac je na engleskom jezičkom području poznato pod nazivom "peruanka kora". Listovi su mu prosti, naspramni. Što se tiče oblika, oni mogu biti eliptični ili jajoliki, dostižu dužinu do 50 cm. Jarkozelene su boje sjajni, podsećaju na listove kafe, ali su krupniji. Istoj porodici Rubiaceae pripada i drvo kafe.

Cvetovi kininovca su roze boje, sabrani u metlaste cvasti i podsećaju na cvasti jorgovana. Plodovi kininovca su suvi i predstavljaju izdužene mahune, koje kada puknu, izlaze sivo-braon naborane semenke.

Kininovac raste u vlažnim šumama u zemljama tropskog dela Južne Aerike - Bolivija, Ekvador, Peru i Venecuela. Može se sresti na istočnim obroncima Anda, između 800 i 3200 m nadmorske visine. Zbog velikog značaja se kultiviše na veštački način ne samo u JUžnoj Americi, već i na drugim kontinentima, gde su uslovi slićni - Indonezija, Afrika, itd.

Istorija kininovca

U 17. veku se žena kralja Perua, Ana del Čin-čon, veoma teško razbolela. Indijanski lekari su uspeli da je u potpunosti izleče pomoću čaja od kore nepoznatog lokalnog drveta. Oko 100 godina kasnije se u čast ove žene biljka nazvala - Cinchona.

Drvo kininovac

Kininovac je spasilo milinone ljudi od smrti zbog groznice i malarije, pa se zato u svetu veoam ceni, a najviše u tropskim zemljama. Vekovima su ovu biljku Peruanci i Inke koristili ne smao kod malarije, već i za lečenje groznice i problema sa varenjem.

Sastav kininovca

Ovo drvo sadrži tanine, glikozide, hininsku kiselinu, gorke alkaloide /hinidin i hinin/, gorke triterpenske glikozide.Alkaloidi dostižu do 15%.

Odabir i čuvanje kininovca

U medicinske svrhe s ekoristi bela kora mladih grančica drveta, a za industrijske svrhe se koristi kora debelog stabla i krošnja. Prave se uzdužni prorezi dužine do 50 cm i horizontalni do 10 cm, a zatim se odvajaju od drveta.

Kada s ekor aoguli suši se na suncu oko 3-4 dana, a zatim u sušnici do 80 stepeni. Osušena kora treba da ima gorak ukus. Pakuje se u kes ei čuva se na suvom mestu.

Kininovac se može naći i u obliku vode, tableta i raznih ekstrakta. Proizvodi od kininovca se mogu naći u apotekama i specijalizovanim radnjama. Čuvajte ga prema uputstvu sa pakovanja.

Sušeni kininovac

Koristi od kininovca

Glavno lekovito dejstvo ovog drveta je da suzbija termoregulatorne centre, koji se nalaze u mozgu i na taj način snižava temperaturu kod groznice, kao posledice malarije ili iz drugih razloga.

Kininovac smanjuje ubrzani rad srčanog mišića, ali glavno dejstvo mu je protiv malarije. Zato se ono dosta poštuje u torpskim oblastima.

Kininovac je citoplazmički otorv, ali se brzo izbacuje iz organizma, kada odradi svoje lekotivto dejstvo. Neki od sastojaka imaju dejstvo lokalne anestezije /smanjuju ili uklanjaju bolove/, a u isto vreme prouzrokuju širenje perifrenih krvnih sudova.

Kininovac se koristi uglavnom u vidu tableta, nešto ređe kao rastvor i prah, a u vidu rastvora se može ubrizgati poput injekcije.

Voda od kininovca hrani koren kose, a u isto vreme stimuliše rast. Nakon panja, vodica se utrljava u koren kose, a ponovono ispiranje nje potrebno.

Različiti lekovi koji se dobijaju od kore kinonovca su prava revolucija u lečenju malarije, koja je bila prava opasnost u toplim i vlažnim zemljama.

1 kašika biljke se kuva u 600 ml vode oko 15 minuta. Pije se po 1 kašika 3 puta dnevno pre obroka. Ako želite, zasladite čaj sa malo meda.

Preporučeno

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas