Hibiskus

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
19695
Kineski slez

Hibiskus (Hibiscus), u narodu poznatiji kao kineski slez ili japanska ruža, jer popularno tropsko cveće, koje nosi mnoga tradicionalna verovanja i dobro raspoloženje, zbog svoje lepote. Hibiskus je deo mnogobrojnog roda porodice Slezova (Malvaceae), u kojoj ima oko 300 vrsti. Sve one, u koje ulaze i trave, listopadno i zimzeleno žbunje ili drveće visine do 3 metra, uglavnom su rasprostranjeni u tropskim regionima Jugoistočne Azije.

Trenutno postoji oko 500 baštenskih oblika i sorti hibiskusa, koje se razlikuju po obliku, veličini, i ukrasima, koji variraju od bele žute, roze i narandžaste do crvene, ljubičaste i lila boje. Kod nas se hibiskus često sreće kao ukrasna biljka, jer nije mnogo zahtevan, a veoma je lep. Hibiskus je jednogodišnja biljka, koja cveta neprekidno tokom cele godine.

Njegovi lepi i jarki cvetovi se nazivaju "cvetovima ljubavi" ili "cvetovima predivnih žena". Ova tradicija dolazi sa Haitija, čiji je hibiskus nacionalni cvet i simbol. U Indiji se, pak, cvetovi hibiskusa obavezno koriste za pravljenje svadbenih venaca.

Hibiskus je donesen iz Kine, još početkom 18.-tog veka, uprkos tvrdnji, da je tokom 15.-tog veka Italijanima već bio dobro poznat. Isprva je hibiskus ukrašavao botaničke bašte na Starom kontinentu, i budio je jedinstveni osećaj sreće u ljudima, koji nisu bili naviknuti na ovako lepu i obilnu biljku.

Gajenje hibiskusa

Gajenje hibiskusa je vrlo jednostavno, jer biljka nije zahtevna. Ako želite da imate japansku ružu u svom domu, zasadite je na sunčanom mestu, ali zaštićenom od vetra. Hibiskus ne zahteva posebnu vrstu humusa, i jedini uslov je da bude dobro drenirana.

Lepi cvetovi hibiskusa se pojavljuju u izobilju, od juna do prvih mrazeva. Biljka može da se razmnožava u maju, kroz reznice i pri temperaturi 20-25 stepeni, a možete je prekriti velikom najlonskom kesom. Zemlja, koja je dobra za gajenje hibiskusa, treba da bude smesa od baštenske zemlje, šumska zemlja, treset i pesak, u odnosu 2:1:1:1.

Kod gajenja japanske ruže u saksiji je obavezno presejavanje svake godine u proleće, u saksiju naredne veličine. Kada biljka cveta maksimalnim cvetovima, nemojte je presađivati, već izvadite gornji deo zemlje i zamenite ga novim. Ovo se radi u periodu od 2 do 3 godine. Možete obrezivati vrhove najdužih grana, da bi se oblikovala lepa i gusta kruna.

Što se tiče đubrenja, ono se izvršava na proleće-leto, jednom u dve nedelje. Đubrenje hibiskusa se izvršava mineralnim i organičnim đubrivom. Tokom hladnih perioda u godini, japanska ruža treba da se đubri samo ukoliko se nalazi na toplom mestu, jednom mesečno.

Listovi hibiskusa

Zalivanje hibiskusa je obilno tokom toplih meseca, a umereno zimi. Važno je zapamtiti da japanska ruža ne voli hladnoću, i kod niskih temperatura, listovi počinju da opadaju i cvet nije toliko obilan. Ukoliko držite saksiju na tamnom mestu, pupoljci hibiskusa će početi da opadaju.

Vrste hibiskusa

- Hibuskus sirijakus (H. syriacus) ili Mugunhva - listopana drvenasta biljka, raste u vidu žbuna, i u stvari predstavlja nama poznatu drvenastu ružu. Poznata je još i kao "Šeronina ruža", i nacionalni je cvet Južne Koreje. Hibiskus sirijakus može da živi do 100 godina, i najčešće se koristi za ozelenjavanje parkova, aleja, zidova, ograda. Počinje da cveta nakon 3-4 godina starosti. Koren njegovog imena - mugun, se može prevesti kao besmrtnost, pa zato upravo ovaj cvet karakteriše besmrtnost prirode Južne Koreje.

- Hibiskus sabdarifa (H. sabdariffa) - sudanska ruža, od koje se priprema poznati čaj karkade. Poznata je pod trgovačkim imenima konoplja Rozela, Sijamska juta, juta sa Jave. Cela biljka je crvenkaste boje, a interesantna činjenica je da se sveže lišće koristi u salatama. Jedu se i semena, koja dosta nalikuju susamu. Obično se peku ili melju, i dodaju se supama i slatkišima. Od cvetova biljke Hibiskus sabdarifa se pravi čaj karkade;

- Konopljasti hibiskus (Hibiscus cannabinus) - ova vrsta verovatno dolazi iz južne Azije. Poznata je pod mnogim nazivima - konoplja hibiscus, konoplja iz Gamba (Gambo hemp), sijamska juta, kenaf, juta sa Bimlija (Bimlipatam jute), konopja sa Ambarija, Papula iz San Franciska, Dah, Meshta, i dr. Da ne bi bili u zabludi, napominjemo da ova vrsta hibiskusa ne sadrži psihotropne supstance. Gaji se zbog biljnih vlakana, koja se dobijaju iz suvih stabala, i dobra su konkurencija konoplji. Vrlo su jaka i elastična, i, povrh svega, vodootporna.

- Kineski hibiskus (H. rosa-sinensis) - dobro poznat kineski slez, koji raste u Istočnoj Aziji i na ostrvima u Pacifiku. Kao nacionalni cvet Malezije, njegovih pet listova simbolizuju pet zapovedi islama.

Interesantno je da se ovaj religiozni simbol poštuje od svih u državi, ne samo do muslimana. Kineski slez se gaju zbog njenih lepih cvetova jarkih boja. Kineski hibiskus je masovno koristi za dekoraciju i formiranje prostora, zimskih bašti, kancelarija, domova i td.

Sastav hibiskusa

U sastavu hibiskusa, a posebno u onoj vrsti, od koje se pravi čaj karkade, se otkriva izobilje mikroelemenata i korisnih supstanci. Čaj od hibiskusa je bogat vitaminom C, mineralima, pektinom.

Sastav karkadea čini 15-30% organskih kiselina, uključujući i limunsku, maleinsku i vinsku kiselinu. Procenat proteina je između 7.5 - 9.5%. U sušenim listovima hibiskusa ima 13 aminokiselina, od kojih je 6 apsolutno potrebno ljudskom organizmu.

Osim toga, mogu se naži i polizaharidi, flavanoidi i glikozidi, kao što su cyanidin i delphinidin, koji su zaslužni za jarko crvenu boju. Zbog antioksidantih svojstva, čaj od hibiskusa se od davnina koristi u azijskoj narodnoj medicini kao blago medicinsko sredstvo.

Upotreba hibiskusa

Kao što je već bilo reči, od hibiskus sabdariffa se pravi svetski popularan biljni čaj Karkade. Ovaj čaj se može piti i topao i hladan, tokom cele godine, i ima okrepljujući efekat, na šta asociraju njegov ukus i boja.

Hibiskus

Karkade je vrlo popularan u Severnoj Africi i Egiptu, gde se može kupiti u prodavnicama i kod uličnih trgovaca. Govori se da je napitak bio omiljen faraonima, a iscelitelji su ga koristili za snižavanje krvnog pritiska. U vreme tradicionalnih svadbi u Egiptu i Sudanu, čaj karkade, uglavnom ohlađen, obavezno prisustvuje.

Od cveta hibiskusa se pripremaju i mnogi drugi napici, kao na primer, popularni napitak u Jamajci, u koji se dodaje đumbir, rum i šećer ili med. U Trinidad i Tobagu se proizvodi pivo sa dodatkom karkadea.

Još od davnina, pa i danas se u Panami priprema tradicionalni napitak od cvetova hibiskusa, sitno naseckanog svežeg đumbira, šećera, karanfilića, cimeta i muskatnog oraščića, koji se ostavljaju da zajedno provre. Tradicionalno se, oko Božića i Nove godine, u Centralnoj Americi, Meksiku, Zapadnoj Indiji i Karipskom zalivu, priprema napitak sa hibiskusom.

Sušen cvet hibiskusa, koji se smatra prirodnim lekom, se već dugo može naći u prodavnicama zdrave hrane u SAD-u, posebno u Kaliforniji i drugim južni saveznim državama. Napitak od hibiskusa se smatra nacionalnim pićem Senegala, a u Gambiji i na Maliju vole da dopune ukus hibiskusa mentom i đumbirom.

Kinezi, pak, vole da jedu šećerne vence od cvetova hibiskusa. Tamo se pravi napitak, koji se sjedinjuje sa zelenim čajem, u odnosu 1:4, a isti se ponekad dodaje u vino.

Koristi od hibiskusa

U zemljama današnjeg Tajlanda se od davnina pa sve do danas hibiskus pije, jer se zna da smanjuje loš holesterol. Savremena istraživanja pokazuju, da redovna upotreba čaja ili napitka od hibiskusa snižava visok krvni pritisak. Zbog visokog sadržaja vitamina C, čaj je vrlo efikasan kod prehlade i gripa.

Opšte poznata je okrepljujuća snaga hibiskusa, i nije slučajno što ga mnogi sportisti koriste. Biljka deluje kao diuretik, jača srce i zidove kapilara i krvnih sudova. Dokazano smanjuje rizik od moždanog udara, infarkta, ali osim toga štiti i bubrege i ublažava grčeve.

U tu svrhu, možete piti čaj od hibiskusa 1-2 puta dnevno.

Tvrdi se da redovna upotreba napitka od hibiskusa pomaže u smanjenu štetnih masnoća i holesterola u telu, i deluje dobro na stanje unutrašnjih organa, a najviše na jetru.

Karkade poboljšava apetit i deluje pozitivno na digestivni trakt i pankreas. Napitak je veoma pogodan za ljude, koji nisu u cvetu mladosti, jer doprinosi održavanju tela i podmlađivanju ćelija.

Čaj od hibiskusa

Kao što je već bilo reči, karkade ima dokazana antidepresivna svojstva, i njegov kompleks vitamina i minerala je jak tonik za celo telo. Napitak od hibiskusa jača imunitet. Može se konzumirati i preventivno, ali je za specijalne probleme potrebna konsultacija sa specijalistom, i lečenje na sopstvenu ruku nije poželjno.

Čaj od hibiskusa

Za pripremu čaja, stavite 500 ml vode u posudu na vatru, i dodajte oko 5 g listova hibiskusa. Po ukusu, možete povećati ili smanjiti količinu biljke. Nakon što voda provri, ostavite je da vri na tihoj vatri 5-10 minuta. Nakon toga, procedite tečnosti i zasladite po želji. Ovaj čaj ne sadrži kofein i ima prijatan blago kiseli ukus, prijatnu aromu i jarko crvene je boje. Ostatak skuvanog hibiskusa možete čak i pojesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas