Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Pokazaću u galeriji na fotografijama obe vrste domaće spremljenih šećernih perli, uključujući i originalne perle, razlika je očigledna, one su gotovo jednake po veličine i liče na male čisto bele perle, nažalost kod nas se...
10. nov.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Kako se čiste škembićiSvako ko je čisti škembe zna, da to nije nešto što je mnogo prijatno i lako za rad.
I hajde sada da kažemo kako se čisti škembe u domaćim uslovima....
19. maj
Kako se čiste škampi?Na sledeći način se čiste kako sirovi, tako i skuvani škampi za salate i jela....
20. sep.
1
Kako se čisti artičoka?Ali ako ne želite da napunite artičoku, morate da nastavite da je čistite. Da biste to uradili, rukama odvojite sve spoljne listove tako što ćete ih povući....
29. nov.
Kako se čisti brancin?Ova riba ima mnogo krljušti i teško se čisti. možete i potražiti očišćen brancin.
Drugi veoma važan korak kod čišćenja brancina jeste odstranjivanje škrga. Proverite da li su uklonjene pre nego što ga kuvate....
10. mart
Kako se čisti ribaRiba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz....
13. feb.
Kako se čisti i deli zecAli pre nego što dođemo do prirpeme zečetine, hajde da se podsetimo kako se čisti i deli zec....
28. april
Kako se čisti i sprema iverakIverak je jedna od najukusnijih morskih riba, a da biste je sami spremili, prvo treba da je očistite. Ono što je specifično kod iverka jeste da oblast stomaka sa unutrašnjim organima se ne nalazi sa donje strane ribe...
31. januar
Kako se šljive čiste od koštica?Ako imate šljive pri ruci, preporučujemo vam da pripremite:
- kolač od šljiva;
- ili marmeladu od šljiva....
03. feb.
Kako da osušimo šljiveVoće poređajte na papir, stavite na sunčano i čisto mesto. Potrebno je 8-10 dana da se šljive potpuno osuše....
12. feb.
Kako da napravimo sušene šljiveŠljive nisu posebno skupo voće i verovatnoća da u njima ima neke hemije, je beznačajna.
Kada birate šljive, koje ćete sušiti, treba da izaberete samo potpuno zrelo voće....
11. mart
Pečene šljive sa siromOperite šljive i upijte vodu ubrusom.
Presecite ih na pola po dužini i uklonite košticu.
U sredinu stavite po komad plavog sira.
Stavite šljive u keramičku posudu, koja se može koristiti u rerni....
20. avgust
Pečene plave šljive sa orasimaPažljivo se rascepe plave šljive nožem i odvajaju se od koštica. Orasi se prethodno iseku na četvrtine.
Na mesto koštica se stavlja po jedna četvrtina oraha i šljiva se zatvara....
28. sep.
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Slatko od šljiva i aronijeŠljive i aroniju očistimo dobro i operemo.
U posudu stavljamo šljive sa vodom - koliko da ih pokrije, u kuvamo dok ne omekšaju, nakon toga pasiramo....
23. mart
Džem od šljiva i jabukaOperite šljive, sklonite im koštice, a jabuke oljuštite i isecite na parčiće. Sipajte voće u odgovarajuću posudu, ređajući u slojeve - red šljiva, red jabuka i red šećera....
10. okt.
Džem od šljiva i čokoladeOperu se domaće šljive. Izvade se koštice. Pasiraju se i stavljaju u duboku šerpu. Naspe se šećer i duže meša. Kaša se kuva na mlakoj ringli oko 100 minuta. Kašikom skidati kajmak tokom kuvanja....
26. nov.
1
Račel od šljiva i bundeveGotov račel od šljiva i bundeve sipam vrućeg u čiste i suve teglice, odmah zatvaram i okrećem naopačke. A može i odmah da se konzumira....
11. jun
Kečap od šljiva i paradajzaPovrće i šljive operite, očistite ih i isecite na komadiće, pa ih sameljite pomoću mašinice za mlevenje mesa.
Posolite smesu po želji, pa je kuvajte na tihoj vatri, dok se ne zgusne. Na kraju dodajte biber....
26. april
Kompot od šljiva i grožđaŠljive operemo i isečemo na polovine ili četvrtine. Odstranimo koštice. Operemo grožđe. Tegla se puni voćem.
Stavljamo šećer. Nalivamo vodu malo ispod ruba tegle. Stavljamo unutra i dva mala lista rozetle....
24. april
Marmelada od šljiva u rerniUveče operete i očistite šljive od koštica. Isečete ih na polovine.
Sipate ih u široku i visoku posudu za pečenje, dodajete rozetlu i vodu - promešate i prelivate šljive šećerom.
Ujutru ih stavljate u rernu....
12. sep.
Punjene suve šljive sa tri vrste siraAko suve šljive nisu mekane, preporučuje se da ih potopite u ključalu vodu. Kombinujte sastojke za fil.
Suvo voće otvorite oštrim nožem, dodajte fila koliko želite i odmah jedite....
01. avgust