Priprema šljiva za konzerviranje, pečenje ili zamrzavanje često traje predugo.
Uklanjanje koštica je jedan od najzamornijih zadataka. Evo nekoliko lakih tehnika koje će vam pomoći da se nosite sa tim mnogo brže i efikasnije, čak i ako nemate uređaj za uklanjanje koštica.
Potrebna je drvena kašika za kuvanje sa okruglom drškom. Grafitna olovka koja nije oštra, metalna slamčica ili štapić za kinesku hranu takođe su dobre opcije.
Pažljivo operite šljive i uklonite listove.
Opcija 1
Pripremite dve činije - jednu za koštice i jednu za očišćene šljive. Uzmite šljivu u ruku.
Utisnite kraj drvene kašike u udubljenje šljive i provucite kroz sredinu celom dužinom ploda. Koštica će završiti u vašoj ruci.
Opcija 2
Uzmite staklenu flašu čije je grlo uže od ploda, da šljiva stavljena na nju ne padne. Pritisnite drškom kašike u sredini. Na taj način će vam voće ostati u ruci, a koštica će pasti u flašu.
Ako imate šljive pri ruci, preporučujemo vam da pripremite:
- ili marmeladu od šljiva.
Komentari