Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se čisti i deli zec

Kako se čisti i deli zec

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
2240

Sadržaj:

Zečetina

Kada se ima u vidu visoka hranljiva vrednost i nežnost zečetine, ona se može preporučiti ljudima svih uzrasta, kao i onih koji pate od alergija na hranu, srčanih bolesti, stomačnih problema i bolesti jetre.

Zečetina je koristan hranljivi sastojak. Može se koristit u dijetetskoj ishrani. Meso je koristno i ukusno, sadrži korisne elemente i u isto vreme je slobodno od štetnih. Hranljive prednosti zečetine i posebnos njegovog korišćenja ga odlikuje od drugih vrsta mesa. Mogićnost celogodišnjeg korišćenja sveže ohlađenog (odmrznutog) zečijeg mesa povećava njegov dijetetski značaj.

Njegov ukus može biti ocenjen, ne samo od pravih gastronoma, nego i od svake domaćice u kuhinji. Recep za pripremu zeca je veoma prost. Hranljive opcije mogu varirati u zavisnosti od vaše želje, situacije i raspoloženja. Sa ukusnom zečetinom se sve može prirpemiti.

Zečevi se prže, pune, dinstaju, peku u rerni, prave se ćuftice, uoopšte, mašta treba da vam radi. Ali pre nego što dođemo do prirpeme zečetine, hajde da se podsetimo kako se čisti i deli zec.

Zečetina sa lukom

Obično se zec u prodaji nalazi bez unutrašnjih delova i odran, ali ponekad se može naći sa srcem, belom i crnom džigericom i bubrezima. Sve se odvaja, odseku se ivice prednjih i zadnjih šapa. Vratni pršljenovi se seku i peru.

Prilikom čišćenja zeca telo se deli na 2 ili 4 dela, prilikom prepolovljavanja se seče kroz poslednji pojasni pršljen, gde se dobijaju dve polovine. Kada treba da se podeli na 4 dela, onda se od tela dobijaju dve plećke i dva buta.

Da bi se pripremao zec u peći ili zec u rerni, potrebno je da ga prethodno stavite u marinadu, nakon toga će meso biti nežno i sočno. Marinada za zečetinu može varirati od vaših ukusa. Evo i jednog recepta koju možete probati nakon pažljivog čišćenja i sečenja zeca.

Zec iz peći

Zečetina sa kupusom

Potrebni sastojci: 1 zec, 1 glavica belog luka (za marinadu), 3 supene kašike majoneza, 1 glavica luka, 1 šargarepa

Način pripreme

1. Operite zečetinu, isecite na porcije. So i sitno iseckan beli luk pomešajte sa majonezom i masnoćom, i meso namažite tom marinadom.

2. Pripremljenog zeca stavite na pleh za pečenje ili u određenu posudu za pečenje (đuvečara). Stavite luk, šargarepu, sitno iseckane. Stavite u peć i pecite na 200 stepeni 1.5 do 2 sata.

3. Možete servirati gotovog pečenog zeca sa kuvanim pirinčem, dinstanim kupusom ili krompir salatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest