Šljive su korisne i sveže, i sušene. Pošto su tokom leta šljive jedan od proizvoda koje u izobilju možemo naći na pijaci, predlažemo vam jednostavan način na koji možete da ih osušite.
To će vam omogućiti da i tokom hladnih dana jedete zdravo voće. Da ne zaboravimo i na zimske praznike, bez kojih kompot, pripremljen od suvog voća gubi svoj miris i čarobnost.
I tako, šljive se mogu sušiti u šporetu. Međutim, treba da imate mnogo strpljenja, pošto je potrebno mnogo sati za njihovu obradu.
Dobro oprane šljive poređajte u pleh. Stavite u rernu na 8 sati na temepraturu ne višu od 50-55 stepeni. Nakon prvih 8 sati temeperaturu povećajte na 60-65 stepeni na još 8 sati.
Nakon 16 sati pečenja, šljive izvadite i ostavite da stoje jedan dan na sobnoj temperaturi. Nakon toga stavite na još 8 sati u rernu na 75-80 stepeni.
Ako vam se ne suši u šporetu, šljive možete osušiti na suncu.
Voće poređajte na papir, stavite na sunčano i čisto mesto. Potrebno je 8-10 dana da se šljive potpuno osuše.
Postoji i treća kombinovana varijanta - 5 dana na sunčanom i provetrivom mestu, nakon toga 10 sati u rerni na temperaturi 70-75 stepeni.
Za prirodniji izgled nakon sušenja šljive poparite u toploj vodi (80-90 stepeni) jedan do tri minuta. Nakon što se oduše, gotovo suvo voće stavite u papirne kese. Čuvajte na suvom i provetrivom mestu.
Imajteu vidu da od 10 kg šljiva dobijate oko 3 kilograma suvih šljiva.
Ovaj recept za sušenje šljiva možete naći na sajtu gde su recepti. Drugi recepti sa šljivama.
Komentari