Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije rečeno - ništa tako komplikovano, sofisticirano ili prefinjeno...
Ali šta bi Francuzi rekli o italijanskim mesnim proizvodima koji su postali priznati delikatesi širom sveta?
Ne možemo da spomenemo sva italijanska „umetnička dela“ od mesa, ali ne možemo a da ne pomenemo pršutu, peperonito, mortadelu, brazeolu i ne manje poznatu pančetu. O pančeti ćemo vam pričati u ovim redovima, jer je dostupna i kod nas i svakako je nešto što biste želeli da probate.
Pančeta je proizvod sličan slanini, ali se pravi po veoma starom italijanskom receptu i pravi se od posebno odabranih italijanskih svinja. Strogo se prate i starost životinja i kvalitet samog mesa. Njena sličnost sa slaninom je u tome što se pravi od šarene slanine, kao što jeto slučaj sa većinom vrsta slanine.
Meso se začini solju i raznim začinima, nakon čega se ostavi na vazduhu najmanje 14 dana, a za to vreme se nastavlja obrada začinima. Prava i kvalitetna pančeta mora da stoji ukupno 120 dana pre nego što je isporučena potrošačima, kada izgleda kao obična upakovana slanina. Međutim, verujte mi, ukus je potpuno drugačiji i dopao bi se i najizbirljivijim u pogledu francuskih mesnih delicija.
Ali da se vratimo na Italijane, tačnije na Bolonju, jer se ona označava kao rodno mesto pančete. Pored soli, mora se dodati i crni biber, a neki kreativniji proizvođači u delikates dodaju žalfiju i/ili ruzmarin. Neki od starih običaja obavezuju da se pančeta uvalja u so i biber, kao i da stoji najmanje 120 dana.
Pogledali smo odakle dolazi pančeta (možda će vas zanimati da je čuvena mortadela nastala u Bolonji, a da je Bolonja u prošlosti bila poznata kao Debela upravo zbog afiniteta lokalnog stanovništva prema mesnim delikatesima ) i kako je je pripremljena.
A kako se konzumira? Na isti način na koji konzumirate slaninu, prženu ili pečenu, ili kao dodatak pici, testenini i svemu ostalom što želite da pripremite sa jedinstvenim italijanskim ukusom!
Komentari