Način pripreme
Kuvanje rečne pastrmke treba da bude u skladu sa nekoliko pravila. Ona će pomoći da se izbegnu neke greške - da pstrmka izgori, sušenje, lepljenje, gubitak oblika ili ukusa:
- ne skidajte kožu, inače će se kuvani komad razdvojiti, izgubiti sok i nežnost;
- kada istovremeno kuvate nekoliko ribljih kotleta, koristite poseban nelepljivi roštilj, jer je meso ove ribe veoma nežno;
- počnite da pečete pastrmku tek kada je roštilj zagrejan;
- eksperimentišite sa začinskim biljem – probajte pastrmku na žaru sa kuminom, ruzmarinom, žalfijom, matičnjakom;
- kada pečete celu ribu na roštilju, napravite rezove sa strane trupa (nemojte da sečete preduboko);
- ako želite da brzo ispečete male komade ribe sa povrćem, koristite ražnjiće, a ne roštilj, jer će se riba vremenom skuvati i može pasti preko ivice;
- pre pečenja nauljite kožu da dobije zlatnu koru, za ovo koristite biljno ulje ili marinadu, ako je na bazi maslinovog ulja, pospite kožu biberom, solju i začinima;
- optimalna udaljenost roštilja od uglja je 5-7 cm, temperatura treba da bude umerena da se ne osuši;
- tokom procesa roštiljanja ribu je dozvoljeno poprskati suvim belim vinom;
- kuvajte ribu ne više od 20 minuta;
- proverite da li je gotova čačkalicom - ako teče beličasti sok, onda je meso gotovo.
Rečna pastrmka na roštilju je veoma nežna i aromatična, posebno ako se pridržavate recepta i korisnih saveta. Ako ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse.
Jednostavan recept za pastrmku na žaru uz prethodno mariniranje.
Očistite ribu i operite je, a zatim je osušite.
Iseckajte ruzmarin.
Pomešajte maslac sa začinima da napravite marinadu.
Pastrmke poređajte u marinadu, premažite tečnošću po celoj površini i ostavite u frižideru 30-60 minuta.
Stavite ribu na roštilj i pecite 7-8 minuta sa obe strane.
Ruzmarin se može zameniti drugim začinima u receptu.
Pastrmka na roštilju se odlično slaže sa pečenim i svežim povrćem, kuvanim i prženim krompirom.