Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je teleći šol?Šta je teleći šol?
11. okt.
Teleći šol je veoma nežno meso, od kojeg možete da pripremite teletinu sa breskvama i crvenim paprikama, teleće medaljone u sosu od pečuraka, ili aromatični teleći rolat....
Pečeni svinjski šolPečeni svinjski šol
06. maj
Svinjski šol, prethodno očišćen se probode na nekoliko mesta nožem. Dobro se natrlja solju, biberom i istucanim kimom....
Teleći šol, dinstan sa belim lukomTeleći šol, dinstan sa belim lukom
23. okt.
Nakon što teleći šol i bundeva budu gotovi, punjenu bundevu sa teletinom pečemo jop 15-20 minuta. Bundeva bude veoma ukusna, upije mirise i mnogo je balansiran recept za teleći šol, dinstan sa belim lukom....
Teleći šol u đuvečari sa povrćemTeleći šol u đuvečari sa povrćem
10. jun
Isecite teleći šol na krupne parčiće. Krompir takođe isecite na krupne kocke, a luk - svaku glavicu na četiri dela. Možete da ga stavite sa ljuskama - tako će đuveč biti ukusniji....
Teleći šol sa graškom i krompiromTeleći šol sa graškom i krompirom
07. sep.
Isečemo luk i beli luk na sitno. Meso isečemo na srednje velike kocke. Krompir (oljušten) takođe isečemo na krupno. Pasiramo paradajz, ako koristimo svež. Propržimo meso u ulju. Nakon što pusti tečnost prodinstamo pod...
Svinjski šol sa pirinčemSvinjski šol sa pirinčem
28. jun
Svinjski šol sa pirinčem je mnogo ukusan....
Svinjski šol u đuvečariSvinjski šol u đuvečari
11. april
Svinjsko meso isecite na komade. U tiganj stavite ulje i maslac i kratko pržite. Nakon toga prebacite u krompir u đuvečari....
Šta je sve potrebno za perfektan svinjski ražnjić?Šta je sve potrebno za perfektan svinjski ražnjić?
23. januar
To takođe važi i kada se prave ražnjići od telećeg mesa. Iako nije obavezno, poželjno je da se svinjsko meso pre spremanja marinira....
Svinjski šol sa pečurkama i lukomSvinjski šol sa pečurkama i lukom
10. dec.
1
Svinjski šol se kuva oko sat i po ili dok jelo ne ostane na masnoći. Svinjski šol sa pečurkama i lukom je mnogo ukusan....
Svinjski šol sa krompirom iz rerneSvinjski šol sa krompirom iz rerne
30. april
Isecite šol na komadiće i dinstajte ga u ulju, u poklopljenoj posudi. Začinite solju, alevom paprikom i biberom. Oljuštite krompir, isecite luk, paprike i šargarepu. U tanjir ili pleh sipajte svo povrće, sipajte paradajz...
Za koja jela je pogodan teleći but?Za koja jela je pogodan teleći but?
22. avgust
Po obliku podseća na svinjski kontra file (kare). Kada se vajsbratna kuva, sva jela postaju lagana, ukusna i aromatična....
Šta je svinjski pauflek?Šta je svinjski pauflek?
19. april
Glavni delovi svinjskog mesa su svinjski vrat, krmenadle, biftek, svinjska plećka, svinjske grudi, but, kolenica, svinjska glava, kontrafile. U tom pogledu treba pomenuti i manju komponentu - svinjski pauflek....
Šta je svinjski medaljon?Šta je svinjski medaljon?
18. feb.
1
Svinjski medaljoni se uglavnom prave od svinjskog bifteka - mišića koji se nalazi na unutrašnjoj strani kičme produžetku svinjskih rebarca. Svaki biftek se prodaje ceo i težak je u proseku oko pola kilograma....
Šta je svinjski kare?Šta je svinjski kare?
11. januar
Prema standardima koji su prihvaćeni i kod nas, tranžiranjem životinje, ona se deli na devet delova - svinjske grudi, svinjska plećka, svinjski donji but, svinjski gornji but, glava, svinjski vrat, svinjski kotleti, ...
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Da li je korisno jesti svinjski ili teleći jezik?Da li je korisno jesti svinjski ili teleći jezik?
02. sep.
Ako se pitate da li je korisno konzumirati teleći i svinjski jezik, onda ćemo u ovom savetu sa vama podeliti njihove nutritivne vrednosti, šta sadrže, a pokušaćemo i da odgovorimo na pitanje da li korisno konzumirati svinjski...
Kako očistiti teleći i svinjski jezik?Kako očistiti teleći i svinjski jezik?
29. avgust
Ako volite svinjski i teleći jezik, ali ne znate tačno kako da ih obradite i očistite pre nego što ih skuvate, onda je ovaj savet za vas. Reći ćemo vam kako da očistite svinjski i goveđi jezik....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...