Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
E320 - šta je to u stvari?Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome?
E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što...
09. mart
Šta sadrži tamna čokolada?Usredsredićemo se na prirodnu tamnu čokoladu, jer je korisnija od drugih vrsta čokolade. Međutim, ona mora da sadrži preko 70% kakaa da bi se zvala tamna čokolada....
22. april
Šta je u stvari brašno od leblebije?U stvari, sočivo, grašak i leblebija potiču iz iste botaničke porodice, ali su različite vrste.
Postoje dve glavne vrste brašna od leblebije. Prva se dobija mlevenjem semena sorte Desi u fini prah....
11. sep.
Šta zaista sadrži čokolada?Ako ste i vi fanovi čokoalde, možemo da vam preporučimo da napravite pravu domaću čokoladu ili zašto da ne i čokoladne bombone, čokoladnu tortu i mekane čokoladne mafine....
24. sep.
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Simptomi zavisnosti od čokolade uključuju neobuzdanu želju za čokoladom, dugotrajnu konzumaciju čokolade, čak posle značajnog debljanja i nemogućnost kontrolisanja unosa čokolade, uprkos pokušajima da se prestane sa njenom...
30. avgust
Koliko je korisna crna čokoladaNe spadaju sve čokolade u zdravije, a neke crne čokolade sadrže i odsta šećera i masti....
28. jun
Tamna praznična pogačaU toploj vodi se rastvori kvasax, dodaje se kašika šećera i nekoliko kašika brašna.
Ostavljamo na 10-15 minuta da se kvasac aktivira. U kvasac se sipa maslinovo ulje i so i postepeno brašno sa ovsenim pahuljicama, dok...
11. sep.
Crna čokolada - šta treba da znamoČokolada se pravi od kakao maslaca i čokoladnog likera. Crna čokolada ne sadrži punomasno mleko.
Čokolada je osetljiva na temperaturne uticaje, kao i na vlagu i zato se drži na tamnom....
16. sep.
Šta je u stvari gluten?Šta u stvari predstavlja gluten? Reč gluten ima poreklo iz latinskog i označava lepak. U suštini, gluten je biljni protein u čiji sastav ulaze dva proteina - glutenin i gliadin....
30. sep.
Šta je u stvari želatin?Reč želatin ima francusko poreklo (gélatine). Želatin predstavlja providnu i bezbojnu supstancu, koja se lako lomi u suvom stanju. Želatin je prosta belančevina, koja se dobija kod hidrolize kolagena iz kostiju i hrskavica...
24. sep.
Šta je u stvari kornfleks?Prvi kornfleks je bio prirodan, ali je s vremenom došlo do pojave različitih vrsta - sa medom, muslijem, sirupom; voćni, čokoladni, kakao kornfleks....
14. januar
Da li je tamna čokolada dobra za vas?Zato redovno dodajte tamnu čokoladu kada pripremate čokoladne deserte ili čokoladne kremove.
I zapamtite - sa tamnom čokoladom gubite težinu!...
24. feb.
1
Koliko je u stvari gluten štetanIzbacivanje glutena iz režima ishrane zavisi od toga kakve (ako ima takvih) simptome imate.
Gluten je veoma zanimljiva konzistencija. Sam po sebi, od njega nema nikakvie hranljive koristi, ali prednosti, koje mogu...
08. mart
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je Maća?Naravno da je ovo ceremonija čaja i teško bi mogla da se izvrši van Japana, zato je sasvim moguće da se spremi i na mnogo lakši način, jedina stvar koja je važna jeste da se ispoštuje tempertura vode....
01. okt.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
ČokoladaTamna čokolada obično sadrži 61% ugljenih hidrata, 30% masti i 5-8% belančevina....
21. avgust
Šta je u stvari med medljikovac?Lekovita svojstva medljikovca su poznata još od davnina.
On se upotrebljava kod lečenja mnogih zdravstvenih problema - od gripa i prehlade, do oboljenja jetre. Sadržaj minerala, esencijalnih aminokiselina i vitamina...
02. maj
Gde je najbolje da čuvamo čokoladu?Da li često držite svoju čokoladu u frižideru? Bolje je da to više ne radite. Stvar je u tome što voda i šećer u čokoladi reaguju na niske temperature i kao rezultat toga po proizvodu se stvara beličast sloj....
22. okt.
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Ako se čuva u hermetički zatvorenoj posudi na tamnoj i suvoj polici, onda ostaje dobar na sobnoj temperaturi toom 18 meseci od datuma proizvodnje....
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Čokoladni kolač sa glazurom od čokolade i maslacaU jednoj posudi mikserom umuimo sve potrebne sastojke za testo.
U drugu posudu na vatri stavljamo maslac, šećer i kakao sa malo vode i mešamo dok se maslac i šećer ne rastope.
Kad kolač bude gotov, prelivamo ga glazurom...
15. feb.