Teško da postoji osoba na svetu koja ne voli čokoladu! Ima mnogo vrsta čokolade- od mlečne, slatke, poluslatke, gorko-slatke do gorke.
Usredsredićemo se na prirodnu tamnu čokoladu, jer je korisnija od drugih vrsta čokolade. Međutim, ona mora da sadrži preko 70% kakaa da bi se zvala tamna čokolada.
Ova vrsta čokolade pomaže srcu i mozgu da rade pravilno. Čokoladu često jedemo kada smo pod stresom ili smo opterećeni u svakodnevnom životu.
Čokolada, osim što je izjava romantičnog gesta, može biti i vrlo korisna. Kao što je već pomenuto, tamna čokolada je najkorisnija za zdravlje, jer sadrži kakao u prahu, a svi znamo kakve zdravstvene koristi kakao ima.
Takođe u crnoj čokoladi nema dodatog šećera i to je jedna od njenih zdravstvenih prednosti. Kakao, od kojeg se pravi tamna čokolada, sadrži najviše antioksidanata od svih ostalih namirnica na svetu.
Njihovo ime je flavanoli. Kada se proizvodi tamna čokolada, kakau se dodaju super voće akai i probiotici. Kakao ima sposobnost da „uspostavi“ vezu i poveća količinu mnogih hemikalija u našem mozgu, što utiče na naše raspoloženje i našu svest.
Jedan od njih je feniletilamin, za koji se smatra da je „krivac“ za neke ljude da razviju zavisnost od čokolade. Druga hemikalija je triptofan koji se pretvara u serotonin - hormon sreće.
Veruje se da flavanoli u kakau šire arterije, što zauzvrat povećava njihovu elastičnost, a to smanjuje rizik od srčanog udara.
Ovi antioksidanti pomažu u sprečavanju začepljenja krvnih sudova. Studija na Univerzitetu u Kembridžu otkrila je da su ljudi koji su uzimali redovno tamnu čokoladu ili kakao manje podložni koronarnim bolestima i imaju manje šanse za srčani udar.
I evo šta ima u čokoladi sa 70% kakaa. 100 grama proizvoda sadrži:
- Kalorije - 524 kcal;
- Proteini - 8 g;
- ugljeni hidrati - 33 g;
- Masti - 40 g;
Evo šta još sadrži tamna čokolada:
Ugljeni hidrati:
- Vlakna;
- skrob;
- šećer - 24 g;
- galaktoza;
- glukoza;
- saharoza;
- laktoza;
- malatoza;
- fruktoza;
Vitamini u tamnoj čokoladi:
- vitamin A - 1%;
- vitamin B1 /tiamin/;
- Vitamin B2 /riboflavin/;
- Vitamin B3 /niacin/;
- Vitamin B4 /holin/;
- vitamin B5 /panteonska kiselina/;
- Vitamin B6 /pirodoksin/;
- Vitamin B9 /folna kiselina/;
- vitamin B12 /kobalkamin/;
- Vitamin D;
- vitamin E;
- vitamin K1;
- vitamin K2;
Minerali u tamnoj čokoladi:
- gvožđe - 66%
- kalcijum - 7%
A nakon ovih informacija o mnogim koristima tamne čokolade, ne preostaje vam ništa drugo nego da pripremite ovu tortu od tamne čokolade ili da odaberete neku drugu ponudu iz naših recepata za čokoladne deserte.
Komentari