Bonapeti.rs»Saveti»Šta je u stvari gluten?

Šta je u stvari gluten?

Šta je u stvari gluten?

U poslednje vreme veoma intenzivna rasprava vodi se na temu gluten. Šta u stvari predstavlja gluten? Reč gluten ima poreklo iz latinskog i označava lepak. U suštini, gluten je biljni protein u čiji sastav ulaze dva proteina - glutenin i gliadin.

Gluten najviše sadrže žitarice - pšenica, ječam, ovas i raž. Gluten daje elastičnost testu, pomaže kod narastanja testa i čuva njegov oblik tokom narastanja. zahvaljujući glutenu, hleb i proizvodi od testa imaju vazdušastu strukturu.

Kada gluten dospe u sistem za varenje, on se razgrađuje i ne pravi nikakve probleme, ali ipak postoje osobe koje ne podnose gluten i imaju celiakiju.

Kod nekih osoba je ovo nasledno oboljenje, kada konzumiranje glutena izaziva autoimunu rekaciju organizma i kada se formiraju antitela. Oboljenje izaziva atrofiju tankog creva i samim tim i njihovu umanjenu sposobnost da usvajaju hranjljive sastojke.

Ovo oboljenje, koje je poznato pod imenom celiakija ne treba da se pomeša sa netolerancijom na gluten, jer to nije autoimuno oboljenje i sam proces varenja hrane i absorpcije hranjljivih sastojaka iz nje protiče na normalan način.

Simptomi su slični i ljudski organizam reaguje na ovu netoleranciju, izazivajući jake upale.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni