Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Koliko je u stvari gluten štetan

Koliko je u stvari gluten štetan

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Intolerantnost na gluten

Izbacivanje glutena iz režima ishrane zavisi od toga kakve (ako ima takvih) simptome imate.

Gluten je veoma zanimljiva konzistencija. Sam po sebi, od njega nema nikakvie hranljive koristi, ali prednosti, koje mogu biti dobijene od hrane koje ga sadrže su mnogo.

U poslednje vreme se mnogo govori o bezglutenskim namirnicama. Razmatra se na isti način, na koji ljudi pokušavaju da smanje novo šećera i ugljenih hidrata u svojoj dijeti.

Istina je da ako izbacite gluten iz ishrane, osim ako imate intoleranciju na gluten ili celijakiju, napravićete lošu uslugu svom zdravlju.

Celijakija je genetski prenosivo obolenje. Sluznica tankog creva ne može tolerisati žitarice koja sadrže gluten. A to su: pšenica, raž, ovas i ječam. Celijakija može biti sa simptomima ili bez njih. Otkriva se kod rođaka, smo kroz biopsiju creva.

Celijakija sa simptomima se javlja prvo u uzrastu do 2 godine, a simptomi su hronična dijareja neprijatnog mirisa, loš apetit, promene raspoloženja, i česta stolica.

Gluten

Kasniji oblici celijakija se pojavljuju u uzrastu najčešce između 2-6 godina, karakteristični simptomi za ovaj oblik su ponovo promena u raspoloženju i apetitu, hronična dijareja.

Razlika sa ranom celijakijom je nedostatak česte stolice. Pri celijakiji je veći zaostatak u rastu, nego u telesnoj masi.

Celijakija je ustanovljena samo u slučaju netoleranciji na gluten. Ukoliko se prestane sa unosom hrane koja sadrži gluten, dete će ozdraviti i svi simptomi celijakije će nestati.

Lečenje intolerantnosti na gluten se svodi na poštovanje striktne dijete, koja isključuje hranu koja sadrži gluten.

hleb

Ako se naporno radi na tome, mogu se naći bezglutenska zamena za skoro sve. Poslednjih godina u skoro svim prehrambenim prodavnicama, je u ponudi bogat izbor hrane, koja ne sadrži gluten.

Bezglutenska dijeta je od ključnog značaja za ljude sa celijakijom, netoleranciji na gluten ili alergiji na pšenicu.

Sa druge strane, gluten se nalazi u zdravoj hrani koju konzumiramo svaki dan, i koju ne treba da izbacujemo iz ishrane, ukoliko nema razloga za to.

Ako niste sigurni šta da uradite povodom određenih simptoma, konsultujte se sa vašim lekarom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest