Čokolada je omiljeni afrodizijak većine ljudi na svetu. Slatko iskušenje privlači bezbroj poštovalaca i obezbeđuje počasno mesto u svetu kulinarstva.
Upravo zbog svog slatkog ukusa, čokolada se često svrstava u nezdravu hranu koju treba konzumirati umereno.
Istina je da zapravo postoje nezdrave alternative slatkom desertu koje mogu biti glavni uzrok viška kilograma. To su najčešće čokolade koje se sastoje od zaslađivača ili boja koje ne deluju povoljno na organizam.
Tamna čokolada s razlogom ima reputaciju zdrave čokolade. Činjenica ove izjave može biti da njen sastav uključuje 3 puta više antioksidanata nego u belim vrstama.
Da li je tamna čokolada dobra za konzumiranje
Odgovor je pozitivan. Pokazalo se da tamna čokolada smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Prema studijama, sigurna je za konzumaciju, pa čak i preporučljiva za pomoć srčanim funkcijama. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik od dijabetesa.
Tamna čokolada je takođe bogata antioksidansima, a glavna funkcija ovih supstanci je da eliminišu slobodne radikale u telu. Ovo, zauzvrat, sprečava procese starenja i štiti od razvoja raka.
Još jedan koristan efekat tamne čokolade je to što smanjuje nivo holesterola. Visok nivo holesterola može predstavljati značajan rizik po zdravlje. Oni mogu izazvati krvne ugruške ili začepljenje arterija.
Međutim, tamna čokolada deluje efikasno tako što otpušava začepljene sudove i smanjuje nivo lošeg holesterola.
Još koristi od tamne čokolade
- Štiti kožu;
- Jača mozak;
- Pomaže zdravlju očiju;
- Promoviše gubitak masti;
- Stimuliše raspoloženje.
Zato redovno dodajte tamnu čokoladu kada pripremate čokoladne deserte ili čokoladne kremove.
I zapamtite - sa tamnom čokoladom gubite težinu!
Komentari