Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Univerzalni začin od povrćaZačin je čudesan, zato se nemojte kolebati. Ako vas brine količina soli, smanjite je i sterilišite 10 minuta....
05. jun
Moj univerzalni začin od povrćaRasporedite začin u odvojene kesice i stavite u zamrzivač. Kada vam zatreba, jednostavno odlomite malo i dodajte u jelo....
13. feb.
1
Šta je resveratol i za šta je koristan?Nalazi se još u borovnicama, kao i u nekim vrstama začina. Možete naći resveratrol i u čaši crvenog francuskog vina (na 225 ml - 640 mcg resveratrola)....
25. dec.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Špageti u rerni sa mnogo začina i kačkavaljaStavimo i začine u sos.
5. Sipamo špagete u posudu za pečenje. Sipamo i već spreman sos preko njih i dobro promešamo.
6. Narendamo kačkavalj odozgo i stavimo u rernu da se zapeče....
15. mart
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Rolat od mlevenog mesa, maslina i začina u kalupu za kuglofU posudu stavljamo mleveno meso, začine, razbijemo jaje, dodajemo prezle, luk i beli luk, sitno iseckane. Slaninu i masline sečemo sitno i takođe stavljamo u mleveno meso. Sve lepo promešamo....
28. mart
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-Vegetarijanska dijeta
Ovo-vegetarijanska dijete može da ukljči sve voće, povrće, bundeve, mahunarke, semenke i zrna, kao što je pirinač, kinoa i ječam, začine i sveže biljke, jaja i proizvode koji sadrže jaja kao...
28. feb.
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je to poširanje?Prvi je da voda proključa pa se onda dodaju začini. Nakon toga se tečnost sklanja sa vatre, a namirnica se potapa u vodu i tako stoji 15 - 20 minuta....
15. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma.
Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
09. dec.
Šta je anardana i za šta se koristi?Moete da uključujete redovno anardan u svoj režim ishrane, zato što je ovaj začin veoma koristan....
19. mart
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
10. feb.
Šta je surimi i za šta se koristi?Da bi sličnost sa morskim plodovima bila veća, koriste se razne boje, aromatizatori i začini.
Najrasprostranjenija namirnica, koja se pravi od surimija, jesu sirumi štapići....
23. sep.
Za šta je korisna dunja?Ukusna i korisna dunja u sirovom obliku ne samo da nije lako svarljiva, već je čak i štetna za stomak. Ali kuvane ili pečene dunje su ukusne i vole ih mnogi ljudi.
Marmelada od dunje ima mnoga lekovita svojstva, pored...
04. okt.
Šta je to keto dijeta?Ketogena (ili keto) dijeta je dijeta koja uključuje hranu sa malo ugljenih hidrata i sa visokim sadržajem masti.
Ova dijeta je pogodna i ima koristi za određene grupe ljudi, koji je primenjuju kao medicinski tretman....
02. maj