Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Univerzalni začin od povrćaUniverzalni začin od povrća
05. jun
Začin je čudesan, zato se nemojte kolebati. Ako vas brine količina soli, smanjite je i sterilišite 10 minuta....
Moj univerzalni začin od povrćaMoj univerzalni začin od povrća
13. feb.
1
Rasporedite začin u odvojene kesice i stavite u zamrzivač. Kada vam zatreba, jednostavno odlomite malo i dodajte u jelo....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Nalazi se još u borovnicama, kao i u nekim vrstama začina. Možete naći resveratrol i u čaši crvenog francuskog vina (na 225 ml - 640 mcg resveratrola)....
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Špageti u rerni sa mnogo začina i kačkavaljaŠpageti u rerni sa mnogo začina i kačkavalja
15. mart
Stavimo i začine u sos. 5. Sipamo špagete u posudu za pečenje. Sipamo i već spreman sos preko njih i dobro promešamo. 6. Narendamo kačkavalj odozgo i stavimo u rernu da se zapeče....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Rolat od mlevenog mesa, maslina i začina u kalupu za kuglofRolat od mlevenog mesa, maslina i začina u kalupu za kuglof
28. mart
U posudu stavljamo mleveno meso, začine, razbijemo jaje, dodajemo prezle, luk i beli luk, sitno iseckane. Slaninu i masline sečemo sitno i takođe stavljamo u mleveno meso. Sve lepo promešamo....
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-Vegetarijanska dijeta Ovo-vegetarijanska dijete može da ukljči sve voće, povrće, bundeve, mahunarke, semenke i zrna, kao što je pirinač, kinoa i ječam, začine i sveže biljke, jaja i proizvode koji sadrže jaja kao...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Prvi je da voda proključa pa se onda dodaju začini. Nakon toga se tečnost sklanja sa vatre, a namirnica se potapa u vodu i tako stoji 15 - 20 minuta....
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?
09. dec.
Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma. Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
Šta je anardana i za šta se koristi?Šta je anardana i za šta se koristi?
19. mart
Moete da uključujete redovno anardan u svoj režim ishrane, zato što je ovaj začin veoma koristan....
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?
10. feb.
Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori...
Šta je surimi i za šta se koristi?Šta je surimi i za šta se koristi?
23. sep.
Da bi sličnost sa morskim plodovima bila veća, koriste se razne boje, aromatizatori i začini. Najrasprostranjenija namirnica, koja se pravi od surimija, jesu sirumi štapići....
Za šta je korisna dunja?Za šta je korisna dunja?
04. okt.
Ukusna i korisna dunja u sirovom obliku ne samo da nije lako svarljiva, već je čak i štetna za stomak. Ali kuvane ili pečene dunje su ukusne i vole ih mnogi ljudi. Marmelada od dunje ima mnoga lekovita svojstva, pored...
Šta je to keto dijeta?Šta je to keto dijeta?
02. maj
Ketogena (ili keto) dijeta je dijeta koja uključuje hranu sa malo ugljenih hidrata i sa visokim sadržajem masti. Ova dijeta je pogodna i ima koristi za određene grupe ljudi, koji je primenjuju kao medicinski tretman....