Način pripreme
Kalup kvadratni 20/20 cm. Namažite kalup sa mekanom kockicom maslaca, rukom uzmite i namažite i ivice malo.
Kockicu marcipana izgnječite nalo u toplim rukama da omekša, zato što je tvrd.
Nakon toga oblikujte disk i razvijite oklagijom preko šećera u prahu, da bude tačno kao dno kalupa, isecite nepravilne ivice. Oblikovanu ploču ostavite sa strane.
Ugrejte vodu u šerpi i odozgo stavite posudu sa belom čokoladom da se rastopi na pari. Dodajte i 3 supene kašike maslaca i polovinu kondenzovanog mleka ili 200 g. Mešajte dok se ne rastopi. Smesa liči na želatin smesu. Pazite da ne padne kapljica vode, zato što će se preseći. Gotovu čokoladnu smesu odmah stavite u kalup. Odozgo stavite ploču od badem marcipana. Ostavite sa strane.
Sa crnom čokoladom uradite na isti način, rastopite je na pari zajedno sa drugim maslacem i preostalim kondenzovanim mlekom. Neprestano mešajte dok se ne rastopi. Smesa takođe liči na želatin smesmu. Gotovu smesu sipajte odmah na pločicu od badema. Rasporedite spatulom.
Gotov čokoladni fadž pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite u frižidederu najmanje 3 sata, najbolje da ostavite na jednu noć u frižideru.
Kad se dobro ohladi, isecite ga toplim nožem na male barove. Radite brzo pošto čokolada od toplote ruku počinje da se topi.
Po želji, sasvim slobodno, možete ukrasiti rastopljenom belom čokoladom.
Čuvajte u frižideru, može i duže vremena, zato što sa jedne stane šećer i igra uluogu konzervansa, a sa druge - na sobnoj temperaturi desert se brzo topi.
Izuzetan mali, fin i delikatan desert koji odlično ide uz gorak espreso.