Način pripreme
Pinjole zapecite na suvom tiganju na umerenoj vatri. Ostavite sa strane dok ih ne budete koristili.
Špagete skuvajte u posoljenoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ih. Ostavite sa strane dok pripremate pesto.
U blenderu stavite očišćene i osušene listove bosiljka, parmezan, isečen na kockice, beli luk, pinjole, sok od limuna, so po ukusu i okrenite jedan-dva puta.
Dodajte maslinovo ulje i lagano mutite blenderom/multipraktikom, samo pritiskajte i puštajte. Smesa ne treba da bude nežna pasta, nego da ima krupniju konsistenciju.
Izvadite iz blendera i dodajte u kuvane špagete, promešajte dobro i dodajte pprepolovljen paradajz. Odozgo pospite rendanim parmezanom.
.......................
Ovaj recept je elementaran i brz, za jedni letnju večeru za četvoro. Kada je pripremam stavljam pesto u posudu i svako se sam služi, tako stavlja količinu koju želi. Stavljam na sto i posudu sa rendanim parmezanom, odozgo posipaju količinu po izboru.
U pravom receptu pinjole nisu prepečene, ali ja volim da ih malo propržim da se oseti miris.
Čeri paradajz je odličan, kao male crvene lopte, ali još bolje će biti ako se zapeku u rerni, preliveni maslinovim uljem, na 180 stepeni nekoliko minuta.