Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Šnicle»Sočan svinjski stek sa garnirom od trešanja i karamelizovanog luka

Sočan svinjski stek sa garnirom od trešanja i karamelizovanog luka

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Sočan svinjski stek sa garnirom od trešanja i karamelizovanog luka
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Stek, trešnje, luk - jedistvena kombinacija koja će očarati srce svakog zakletog gladnika"

Potrebni sastojci

  • svinjski stek - 4 komada, od vrata /oko 700 - 800 g/
  • sumak - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica, suv
  • majčina dušica - 1 kašičica, suva
  • kumun - 1 kašičica, semenek
  • biber
  • so
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • šalot - 2 komada
  • limun - 1 komad, sok
  • belo vino - 100 ml
  • za garnir
  • trešnje - 30 komada
  • šalot - 2 komada
  • korijander - 7 - 8 strukova, svež
  • limeta - 1 komad
  • kokosov maslac - 2 supene kašike (ili biljna mast)
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • tikvice - 2 komada, tamnozelene
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo meso ako je potebno od preostalih koštica i osušimo.

Prvo zapečemo semenke kumina da oslobodimo njegove mirise.

Drvenu dasku pospemo začinima origanom, majčinom dušicom, sumakom, izmrvljenim semenkama kumina, biberom i solju.

Uvaljamo stekove sa svih strana, prstima utrljamo u meso.

U vatrostalnoj činiji pomešamo ostale sastojke sa daske, pomešamo ih sa isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem - 3 supene kašike. Šalot sečemo na krugove debljine 1/2 cm. Poređamo u marinadu prvo njega, a posle svinjsko meso.

Na stekove stavljamo ponovo luk i uvijemo folijom. Ostavljamo mesto da se marinira jedan dan.

Očistimo trešnje od koštica i sitno ih isečemo u posudu.

Šalot sečemo na sitne kockice i sotiramo ga na kratko u kokosovom maslacu. Kad se ohladi pomešamo ga sa sokom od limete, isečenim korijanderom i maslinovim uljem.

Dodajemo isečene trešnje, uvijemo u foliju i ostavljamo na 2 sata u frižideru.

Pre termičke obrade treba meso treba da bude na sobnoj temperaturi. Izvadimo i garnir od trešanja.

Tikvice sečemo na krugove. U ugrejanom teflonskom tiganju prvo pečemo marinirane krugove luka.

Tikvice potapamo u istu mast i pečemo dok ne porumene. Ostavljamo dodatak blizu vatre, da sačuvamo da bude topao dok ne serviramo meso.

Meso vadimo iz marinade i pečemo ga na jakoj vatri.

Dodajemo vino, pokrivamo aluminijumskom folijom i ostavljamo na tihoj vatri još 5 minuta.

Serviramo stek sa dodatkom trešanja i tikvica sa karamelizovanim šalot lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: