Način pripreme
Očistimo meso ako je potebno od preostalih koštica i osušimo.
Prvo zapečemo semenke kumina da oslobodimo njegove mirise.
Drvenu dasku pospemo začinima origanom, majčinom dušicom, sumakom, izmrvljenim semenkama kumina, biberom i solju.
Uvaljamo stekove sa svih strana, prstima utrljamo u meso.
U vatrostalnoj činiji pomešamo ostale sastojke sa daske, pomešamo ih sa isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem - 3 supene kašike. Šalot sečemo na krugove debljine 1/2 cm. Poređamo u marinadu prvo njega, a posle svinjsko meso.
Na stekove stavljamo ponovo luk i uvijemo folijom. Ostavljamo mesto da se marinira jedan dan.
Očistimo trešnje od koštica i sitno ih isečemo u posudu.
Šalot sečemo na sitne kockice i sotiramo ga na kratko u kokosovom maslacu. Kad se ohladi pomešamo ga sa sokom od limete, isečenim korijanderom i maslinovim uljem.
Dodajemo isečene trešnje, uvijemo u foliju i ostavljamo na 2 sata u frižideru.
Pre termičke obrade treba meso treba da bude na sobnoj temperaturi. Izvadimo i garnir od trešanja.
Tikvice sečemo na krugove. U ugrejanom teflonskom tiganju prvo pečemo marinirane krugove luka.
Tikvice potapamo u istu mast i pečemo dok ne porumene. Ostavljamo dodatak blizu vatre, da sačuvamo da bude topao dok ne serviramo meso.
Meso vadimo iz marinade i pečemo ga na jakoj vatri.
Dodajemo vino, pokrivamo aluminijumskom folijom i ostavljamo na tihoj vatri još 5 minuta.
Serviramo stek sa dodatkom trešanja i tikvica sa karamelizovanim šalot lukom.