Način pripreme
U odgovarajućoj posudi ugrejte mast i u njoj sa malo vode i soli dinstajte sitno iseckan luk.
Dodajte pirinač i pržite uz neprestano mešanje, dok ne postane providan. Vatra treba da bude umerena.
Kad pirinač bude gotov dodajte 1 šolju vode i suvo grožđe. Dobro promešajte i začinite po ukusu sa začinima - solju, nanom, čubrom, mlevenim biberom. Ostavite na tihoj vatri da pirinač upije vodu
Pile dobro operite i osušite. Natrljajte sa malo soli, bibeom i po želji alevom paprikom.
Napunite nadevom od pirinča i suvog grožđa. Otvor ušijte odgovarajućim koncem da nadev ne izađe i da može lepo da se dinsra. Ja sam zatvorila sa polovinom limuna.
Pile stavite u sredinu dubokog i širokog pleha, sipajte oko 3-4 cm vode. U početku stavite sa grudima na dole da bi pirinač mogao da upije tečnost i da nabubri.
Pecite prvo u jakoj rerni dok ne porumeni. Nakon toga smanjite rernu na oko 150 stepeni i pecite dok jelo ne bude potpuno gotovo. Približno oko sat i po-dva.
Za to vreme, na 15.20 minuta polivajte tečnošću iz pleha i okrenite bar jednom-dva puta da se ravnomerno svuda ispeče. Možete pokriti folijom, i skinute je nakon 1.4 i ostaviti pile da se peče dok ne dobije lepu boju.
Kad se pile malo ohladi, skinite konac i po želji izvadite pirinač i deo pomešajte sa sosom koji se stvorio prilikom pečenja.
Prijatno!
Napomena: Moje pile je bilo domaće. Prethodno sam ga obradila - kuvala sam ga 40 minuta u ekspres loncu.
Osim toga stavila sam ga da se peče na podlozi od kiselog kupusa, pomešanog sa alevom paprikom i mlevenim biberom. Tako sam imala dve vrste nadeva - za svačiji ukus i želju ;)
U nadev još možete staviti pečurke ili orahe ako volite.
Ako vam ostane nadeva ili ga stavite oko pileta u pleh za pečenje, ili stavite ispod kože pileta među batake.