Način pripreme
Pile očistimo, operemo hladnom vodom i osušimo. Uz pomoć drvenog ražnjića izbušimo ravnomerno celo pile. Nakon što izbušimo, odlepimo kožu od pileta od leđa pažljivo (da se ne pokida) u pravcu vrata čak do bataka i trtice, nakon toga okrećemo i kožu odlepimo na isti način od grudi.
Pravimo kašu od dimljene aleve paprike i 3-4 supene kašike od turšije mariniranog limuna bez sterilizacije, i pile lepo natrljamo unutra, spolja i ispod kože.
So i drugi začini nisu potrebni, zato što u soku od turšije postoje svi potrebni mirisi ii ukusu (so, karanfilić, korijander, đumbir, beli luk, piment, ruzmarin, sok odl imuna itd).
Ovako pripremljeno pile poklopimo i stavljamo u frižider na jednu noć.
Sledećeg dana pile vadimo i pripremamo nadev.
Bulgur operemo i prelivamo toplom vodom. Ostavljamo sa strane.
Pečurke očistimo, isečenu na krugove i pržimo dok ne dobije zlatnu boju u maslacu. Ostavljamo sa strane.
U drugom tiganju u ulju propržimo iseckan luk, beli luk, dodajemo bulgur oceđen od vode i nakon nekoliko minuta dodajemo malo vode koliko da pokrije sastojke. Ringlu smanjujemo i ostavljamo dok bulgur ne upije vodu, koliko da pokrije sastojke. Ringlu smanjujemo i ostavljamo dok bulgur ne upije vodu. Prebacujemo pečurke u nadev, posipamo solju i biberom po ukusu, peršun i čubar i ostavljamo da se malo ohladi.
Gotovim nadevom punimo pile i otvor ušivamo koncem. Pile prebacujemo u namazanu đuvečaru, odozgo posipamo sa malo ulja. Poklopimo glinenu posudu i stavljamo u donji deo hladne rerne.
Rernu ugrevamo na 180 stepeni sa uključenim ventilatorom. Pečemo dok ne dobije potrebnu tempraturu oko 45 minuta, nakon toga otvorimo i sa strane punjenog pileta sipamo sos od paradajza. Poklopimo i pile vraćamo u rernu na još poal sata.
Dok se pile peče pripremite u istom tiganju od nadeva paradajt sos; u tiganju propržite ulje, sitno iseckan mladi luk, papriku, beli luk i dodajte oljušten i sitno iseckan paradajz. Nakon što soso provri smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.
Začinitte solju i biberom i pospite peršunom. Napominjem da nakon što sos bude gotov dodajte ga sa strane u pile u đuvečari. Ako želite prethodno možete pripremiti, ali pile u đuvečari treba da se peče prvi 45 min bez sosa.
Pečeno pile sa nadevom od pečuraka servirajte u porcijama, ukrašeno nadevom i preliveno paradajz sosom.
Prijatno!