Način pripreme
U ovim pikantnim lopticama ima više tikvica nego mlevenog mesa. Njihov oblik je za jedan zalogaj, potopljene u mlečni sos ili domaći kečap, koji odlično ide uz mleveno meso i pikantni ukus. Odgovarajuće su kao pivsko meze i gledanje televizije ili za piknitk.
Operite tikvice, osušite ih izrendajte na pamučnu krpu. Ocedite ih od vode i prebacite u posudu.
Seme komorača ugrejte u tiganju, da biste aktivirali mirise. Sameljite ih u avanu.
Dodajte sve začine, jaje, sitno iseckan luk i mirođiju, izrendan pikantni kačkavalj i mleveno meso.
Dobro pomešajte smesu za ćuftice. Ona treba da bude tvrda i da se ne lepi.
Namazanim rukama oblikujte loptice veličine oraha.
Poređajte ih u pleh na pačenje, obložen papirom za pečenje. Pospite parmezanom.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 170 stepeni 15 minuta.
Za sos pomešajte skir sa tahini susamom. U avanu sameljite beli luk sa solju na pastu.
Dodajte sitno iseckanu mirođiju i biber po ukusu. Možete zameniti kuminom.
Loptice od tikvica servirajte sa mlečnim sosom ili kečapom po želji.