Način pripreme
Kotlete začinimo solju i biberom. Treba da budu debljine bar 1/2 cm, nemojte da ih tanjite.
Krupnije isecite luk, paškanat i šargarepu. Stavite kolenice i povrće u aluminijumski (ili emajlirani) pleh za pečenje. Slaninu isecite na kockice srednje veličine i stavite u pleh.
U ugrejanom tiganju sotirajte sitno iseckane kockice crvenog luka. Dodajte smeđi šećer i balsamiko sirće. Ostavite smesu da se krčka na tihoj vatri, dok se ne redukuje. Začinite solju i biberom. Ovom smesom namažite kotlete.
Sipajte u pleh 200 ml goveđeg bujona. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok meso ne bude gotovo. Za vreme pečenja namažite još 1-2 puta balsamiko sirćetom.
Kad izvadite pleh iz rerne, prebacite meso na tanjir. Povrće pasirajte i procedite. Ostavite pire sa strane.
Deglazirajte ostatke od pečenja sa 80 ml belog vina. Stavite pleh na ringli ili prebacite sos u šerpu.
Dodajte još 1 šolju goveđeg bujona. Ostavite sos da vri dok se ne redukuje na pola. U njega dodajte pire od povrća.
Dok tečnost vri i isparava, na površini se pojavljuje braon pena i sloj masti. Njih periodično treba da skidate rešetkastom kašikom.
Rastvorite skrob sa preostalim vinom. Zgusnite sos i gotovo je za serviranje.
Kotlete servirajte prelivene delom sosa, ukrašene sezonskom salatom, grilovanim povrćem ili pireom od povrća.