Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Šnicle»Svinjetina sa grejvi sosom

Svinjetina sa grejvi sosom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Svinjetina sa grejvi sosom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
160 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
8
"Idealan završetak svakog jela je sos, a kombinacija sočne svinjetine i grejvi sosa je pravo savršenstvo"

Potrebni sastojci

  • svinjski kotleti - 8 komada
  • so
  • biber
  • majčina dušica - sveža
  • slanina - 150 g
  • luk - 2 komada
  • šargarepa - 3 komada
  • paškanat - 2 komada
  • belo vino - 120 ml
  • crveni luk - 1 glavica
  • smeđi šećer - 1 supena kašika
  • balsamiko sirće - 100 ml, tamno
  • so
  • biber
  • teleći bujon - 450 ml
  • skrob - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Kotlete začinimo solju i biberom. Treba da budu debljine bar 1/2 cm, nemojte da ih tanjite.

Krupnije isecite luk, paškanat i šargarepu. Stavite kolenice i povrće u aluminijumski (ili emajlirani) pleh za pečenje. Slaninu isecite na kockice srednje veličine i stavite u pleh.

U ugrejanom tiganju sotirajte sitno iseckane kockice crvenog luka. Dodajte smeđi šećer i balsamiko sirće. Ostavite smesu da se krčka na tihoj vatri, dok se ne redukuje. Začinite solju i biberom. Ovom smesom namažite kotlete.

Sipajte u pleh 200 ml goveđeg bujona. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok meso ne bude gotovo. Za vreme pečenja namažite još 1-2 puta balsamiko sirćetom.

Kad izvadite pleh iz rerne, prebacite meso na tanjir. Povrće pasirajte i procedite. Ostavite pire sa strane.

Deglazirajte ostatke od pečenja sa 80 ml belog vina. Stavite pleh na ringli ili prebacite sos u šerpu.

Dodajte još 1 šolju goveđeg bujona. Ostavite sos da vri dok se ne redukuje na pola. U njega dodajte pire od povrća.

Dok tečnost vri i isparava, na površini se pojavljuje braon pena i sloj masti. Njih periodično treba da skidate rešetkastom kašikom.

Rastvorite skrob sa preostalim vinom. Zgusnite sos i gotovo je za serviranje.

Kotlete servirajte prelivene delom sosa, ukrašene sezonskom salatom, grilovanim povrćem ili pireom od povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: