Svinjetina sa grejvi sosom

12/07/2018
"Idealan završetak svakog jela je sos, a kombinacija sočne svinjetine i grejvi sosa je pravo savršenstvo "
Priprema35 min.
Kuvanje160 min.
Ukupno195 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano40
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Kotlete začinimo solju i biberom. Treba da budu debljine bar 1/2 cm, nemojte da ih tanjite.

Krupnije isecite luk, paškanat i šargarepu. Stavite kolenice i povrće u aluminijumski (ili emajlirani) pleh za pečenje. Slaninu isecite na kockice srednje veličine i stavite u pleh.

U ugrejanom tiganju sotirajte sitno iseckane kockice crvenog luka. Dodajte smeđi šećer i balsamiko sirće. Ostavite smesu da se krčka na tihoj vatri, dok se ne redukuje. Začinite solju i biberom. Ovom smesom namažite kotlete.

Sipajte u pleh 200 ml goveđeg bujona. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok meso ne bude gotovo. Za vreme pečenja namažite još 1-2 puta balsamiko sirćetom.

Kad izvadite pleh iz rerne, prebacite meso na tanjir. Povrće pasirajte i procedite. Ostavite pire sa strane.

Deglazirajte ostatke od pečenja sa 80 ml belog vina. Stavite pleh na ringli ili prebacite sos u šerpu.

Dodajte još 1 šolju goveđeg bujona. Ostavite sos da vri dok se ne redukuje na pola. U njega dodajte pire od povrća.

Dok tečnost vri i isparava, na površini se pojavljuje braon pena i sloj masti. Njih periodično treba da skidate rešetkastom kašikom.

Rastvorite skrob sa preostalim vinom. Zgusnite sos i gotovo je za serviranje.

Kotlete servirajte prelivene delom sosa, ukrašene sezonskom salatom, grilovanim povrćem ili pireom od povrća.
slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar