Način pripreme
Ne postoje apetitniji kolutovi nego od palamide, zapečena u sosu od paradajza sa belim vinom. Kvalitetni ukus ove ribe je neosporan.
Operite palamidu hladnom vodom. Najbolje se radi sa ribom kad je hladna. Osušite je i uz pomoć makaza isecite sva peraja. Odsecite glave ribe 2 cm ispod škrga. To važi za palamidu! Kad je pripremam za krugove, sečem je na 2 1/2 - cm. Kažiprstom izvadimo unutrašnjost i očistimo krugove od kožice do grudne kosti. Od dve ribe pravimo 8 krugova.
U odgovarajućoj posudi pomešamo sve sastojke za marinadu - maslinovo ulje, sok i koru limete, med, soja sos, majčinu dušicu, so i ljuti tabasko sos. Potapamo krugove ribe i mariniramo oko 40 minuta.
Za to vreme pripremamo aromatični paradajz sos. U multipraktiku sameljemo luk, šargarepu i beli luk. Propržimo u malo maslinovog ulja /oko 2 suppene kašike/ 6-7 minuta. Dodajemo i brašno, pomešano sa malo hladne vode.
Promešamo i dinstamo oko 2-3 monuta, nakon toga postepeno dodajemo vino. Ostavljamo da provri dok alkohol ne ispari.
Dodajemo začine - biber, estragon i lovorov list. Dodajemo pasirani paradajz i poklapamo posudu, ostavljamo da se krčka na tihoj vatri oko 20 minuta, dok se ne zgusne.
Vadimo krugove ribe iz marinade, nakon toga ih pečemo na ugrejanoj ploči ili gril tiganju. Tako sačuvamo meso da ostane sočno prilikom pečenja u rerni. U pleh poređamo krugove ribe i posipamo ih prezlama.
Prelivamo paradajz sos, ređamo krugove kiselih krastavčića i krugove limuna.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepni 15 minuta.
Serviramo toplu sa sveže pečenim francuskim hlebom i čašom hladnog belog vina.