Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Testo»Obično testo za uskršnji kolač (kozunak)

Obično testo za uskršnji kolač (kozunak)

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
18730673
Obično testo za uskršnji kolač (kozunak)
Fotografije: Stanislava Armyanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
200 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
220 min.
Porcije
5
"Uz našu pomoć svako može postati iskusan majstor za usrkšnje kolače"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg, tip 500
  • kvasac - 1 kockica
  • so - 2 supene kašike
  • šećer - 250 g
  • sveže mleko - 160 ml
  • maslac - 70 g
  • ulje - 70 ml, suncokretovo
  • jaja - 4 komada
  • esencija limuna
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo sirovine. Aktiviramo kvasac, dodajemo ga u mlako sveže mleko, zajedno sa 1 supenom kašikom šećera i 1 supenom kašikom brašna.

So rastvaramo u vodi. Jaja pomešamo sa šećerom i mutimo zajedno sa kravljim maslacem i suncokretovim uljem.

Dobijenu smesu ugrevamo na pari do 40-45 stepeni uz neprestano mešanje dok smesa ne postane homogena. Pre nego što zamesimo testo dodajemo esenciju u njega.

Zamesimo testo od pripremljenih sirovina i prosejanog brašna. Ostavljamo da nadođe dok se ne udvostruči (između 60-120 minuta).

Kad oblikujemo uskršnju kolač (kozunak), kiflice i druge proizvode od testa, njemu je potrevna konačna fermentacija - 60-80 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: