Način pripreme
Prvo skuvamo pirinač u odnosu 1:2 u posoljenoj vodi sa prstohvatom muskantnog oraščića. Ostavljamo da se potpuno ohladi pirinač, možemo skuvati i prethodnog dana.
Pomešamo mleveno meso sa hladnim pirinčem i ostalim navedenim sastojcima u receptu. Ostavljamo u frižideru na 30 minuta da mleveno meso upije mirise. Oblikujemo velike lopte od začinjenog mlevenog mesa i poređamo u odgovarajući okrugao pleh.
Isečemo stari luk na polumesec, tikvicu i patlidžan na kockice, patlidžan treba da odstoji u posoljenoj vodi dok se ne odvoji gorak sok, paprike takođe sečemo na krupnije komade, mladi luk i mladi beli luk takođe.
U masti dinstamo stari luk do ne postane providan, izvadimo iz tiganja i u istoj masti pržimo osušeno preostalo povrće, pred kraj dodajemo mladi luk i mladi beli luk.
Dodajemo po 1 kašiku brašna, malo mlake vode i na kraju paradajz i belo vino.
Dinstamo dok alkohol ne ispari i vraćamo dinstani luk u janiju.
Uz pomoć kutlače sipamo od polugotove janije i rasporedimo oko ćuftica.
Odozgo isečemo začine i stavljamo u rernu na oko sat vremena. Po želji, nakon što ispečemo i kad se holadi ponovo posipamo svežim začinima.
Napomena: Ovo je potpuno moja improvizacija sa svežim povrćem iz bašte, dobila sam veoma ukusno jelo!