Ukusan uskršnji kolač (kozunak) za početnike

19/07/2018
"Vi ste početnici u pravljenju uskršnjih kolača? Nemojte se plašiti, pratite ove savete i na sve ćete ostaviti utisak!"
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije3
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano409
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 7 komada
  • šećer - 400 - 450 g
  • sveže mleko - 300 ml, mlako
  • kvasac - 60 g, svež
  • limun - sok i izrendana kora jednog limuna
  • vanila - 2 koamda
  • brašno - oko 1.2 kg - 1.4 kg
  • vanila - 2 komada
  • so - 1/4 kašičice
  • mast - 100 - 120 g, tečna, svinjska
  • ulje - 200 - 230 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Prva stvar koju treba da znate pre nego što počnete pripremu uskršnjeg kolača je to da u prostoriji u kojoj ga pravite treba da bude toplo. Prva varijanta je da uključite neku grejalicu, a druga da stavite testo u rernu na maksimum 35-50 stepeni. I da bih Vas smirila, kažem da mešenje oduzima do 40 minuta, a vreme za nadolaženje mnogo više. Što znači, ako ima dobrovoljaca da probaju sa duplom dozom imaće veliki prostor da se dokažu.

1. Rastvorite kvasac u 100 ml svežeg mleka, stavite 1 kašičicu šećera i dodajte malo brašna /2 supene kašike/. Mešajte da dobijete glatku kašu gustine testa za palačinke. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe.

2. Dobro umutite jaja sa šećerom i u njih dodajte preostalo mleko, sok i koru od limuna, vanilu i so. Sipajte kvasac i dobro promešajte.

3. Uveliki pleh ili na radnu površinu sipajte 1 kg brašna. Napravite veliko udubljenje i sipajte smesu od jaja unutra. Počnite da mesite testo postepeno dodajte preostalo brašno. Treba da dobijete meko testo koje se ne lepi po rukama.

4. Pomešajte dve vrste rastopljene masti i neprestanim mešenjem počnite da dodajete u testo, dok ne upije celu smesu. Mesite dok ne osetite kako testo postaje žilavo i počinju da se stvaraju vazdušni mehuri. Od te količine testa se obično dobija 3-6 uskršnjih kolača, ali to zavisi od njihove veličine.

5. Stavite umešeno testo u dovoljno veliku posudu, pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da nadođe. To obično oduzima 2-3 sata.

6. Nakon što testo nadođe možete od njega napraviti uskršnje kolače različitih oblika. I velike, i male. Za klasičan pleteni uskršnji kolač sa nadevom otkinite tri jednake lopte od testa i razvucite ih na maslacem namazanoj radnoj površini na duge pravougaone komade. Pospite ih nadevom - ratluk, orasi i cimet, marmelada itd. Naravno možete staviti nadev koji volite.

7. Uvijte trakice na rolate i uvijte ih.

8. Ispletite pletenicu i stavite uskršnji kolač odgovarajući pravougaoni pleh sa visokim ivicama, namazan maslacem. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom ponovo da nadođe, oko 1-1.5.

9. Namažite ga umućenim jajetom - preporučujem da to uradite nakon što ga izvadite iz rerne, pečen. Nakon toga odmah pospite belim kristal šećerom ili oljuštenim bademima /po vašem izboru/.

10. Ugrejte rernu na 150 stepeni i u početku ga pecite na toj temperaturi oko 30-40 minuta. Savetujem da u početku pečete samo na donjem grejaču i sa ventilatorom /ako vaša rerna ne može da se reguliše, koristite aluminijusku foliju/. Po vašoj proceni skinite foliju i pecite do kraja, eventualno uključite i gornji grejač da se zapeče i odozgo. Napominjem da vreme pečenja zavisi od veličine uskršnjeg kolača.

Zabavljajte se!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar