Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Asirska baklava

Asirska baklava

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
575211
Asirska baklava
Fotografije: Tanja Radmanovac
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
10
"Ni u bajkama nećete naći ovako čudesnu i ukusnu baklavu"

Potrebni sastojci

  • orasi - 400 g, izmrvljeni
  • maslac - 200 g, otopljeni
  • šećer - 100 g, beli ili smeđi
  • pomorandžina voda - 1 kašika, floralna
  • kardamon - 1 kašičica, mleveni
  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • za sirup
  • šećer - 300 g
  • voda - 150 g
  • pomorandžina voda - 1 kašika, floralna
  • sok od limuna - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Dodajte šećer, kardamon i floralnu vodu izmrvljenim orasima i dobro pomešajte sve.

Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa otopljenim maslacem četkicom premažite tavu za pečenje proizvoda od testa.

Kore za pitu rasporedite na ravnoj površini, pa ih poprečno isecite na dva jednaka dela i pokrijte vlažnom krpom. Nakon toga uzmite jednu koru i pri kraju kore stavite pomoću kašike nadev.

Koru pažljivo uvijte u rolat, tako da krajeve pritiskate, kako bi se spojili. Ako ima potrebe, možete pri uvijanju koristiti tanki ražnjić. Kada uvijete sve rolate i poređate ih u tavu, premažite ih otopljenim maslacem pomoću četkice.

Pecite oko 30 minuta u već zagrejanoj rerni. Kada se ispeče, dok je baklava još vruća, prelijte je hladnim sirupom. Isecite na komade ili zalogaje i posipajte izmrvljenim pistaćima.

Sirup:

Isipajte šećer u tiganj. Dodajte vodu i uključite ringlu na umerenu temperaturu. Mešajte, dok se šećer ne otopi, a onda dodajte sok od limuna i još malo promešajte. Isključite vatru i dodajte pomorandžinu floralnu vodu. Sklonite smesu sa vatre i ostavite da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: