Način pripreme
Krompir se skuva, oljušti se i iseče na kocke. Operu se tikvice, iseku na kocke sa korom i kuvaju u posoljenoj vodi 10-15 minuta.
Sipaju se u cediljku, odozgo se pritiska kašikom i ostavlja se da se dobro ocedi voda. najbolje tokom jedne noći.
Sledećeg dana mešaju se u posudi blendera, secku ili pomoću ručnog miksera, tikvice i krompir.
Dodaje se majonez, kiselo mleko, isečena mirođija, čenovi belog luka i sitan sir. Naliva se maslinovo ulje, so, limunov sok i sve se pasira u glatku smesu.
Pasirala sam pomoću secka dva puta, posle sam sve pomešala u posudi, probala za ukus i servirala ohlađeno. Jedinstveno ukusna pašteta, jede se sa pitom - đakonija!
Drugi deo tikvica sam pasirala sa dva tri parčeta šunke - blago dimljeni ukus idealno dopunjuje paštetu, tako da može da se improvizuje sa ukusom!