Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Jednostavan i brz domaći hleb

Jednostavan i brz domaći hleb

Rositsa MarinovaRositsa Marinova
Pomoćnik kuvara
5517461
Jednostavan i brz domaći hleb
Fotografije: Rositsa Marinova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Uključujte rernu, da radimo i da ne gubimo vreme, jer nam se jede topao hleb"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 paketa (20 g)
  • voda - 300 ml, mlaka
  • brašno - 600 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

U mlaku vodu dodajemo kvasac i mešamo dok se ne rastvori, u njega dodajemo šećer, so i ulje i ponovo promešamo.

Za to vreme uključujemo rernu da se ugreje na 50 stepeni.

Malo po malo, u vodu sa kvascem dodajemo brašno, mešamo kašikom. Kad smesa postane mnogo gusta stavljamo je na brašnom posutu radnu površinu i počinjemo da mesimo rukama.

Kad dobro umesimo testo, mašću namažemo pleh u kome ćemo peći hleb, stavljamo testo, mažemo i njega mašću i stavljamo preh u prethodno ugrejanu rernu na 50 stepeni da nadođe. Testo treba da se udvostruči što toploj rerni bude brže, za oko 40-50 minuta.

Kad testo na brz i jednostavan hleb udvostruči obim, pojačavamo rernu na 220 stepeni, ne vadimo pleh iz rerne i pečemo hleb oko 30-35 minuta dok ne dobije lepu koricu.

Ako za vreme pečenja počne da gori odozgo, a još je živ unutra, stavljamo preko list aluminijumske folije.

Gotov hleb vadimo iz rerne i naprskamo vodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: