Način pripreme
Kockica kvasca se rastvori u toploj vodi bez dizanja i dodaje se u prethodno stavljeno brašno u duboku posudu. Meša se špatulom ili rukom.
Ostavlja se na toplom, pokriveno folijom i krpom, ali da ne bude na promaji, otprilike sat i po vremena.
Kada udvostruči svoju zapreminu, sipamo ga na nabrašnjenu radnu površinu, lagano kratko umesimo i delimo na dva dela.
U dva kalupa podmazana uljem stavljamo dva hlepčića. Ostavljamo ih pokrivene krpom na otprilike 40 minuta dok ne udvostruči svoju zapreminu. Može i u tepsiju sa papirom, tako što postati pljosnatiji.
Zagrevamo rernu na 250 stepeni odozdo i odozgo bez ventilatora, stavljamo oba hlepčića u isto vreme i smanjujemo temepraturu na 200 stepeni.
Hlebove pečemo otprilike 35-40 minuta. Kada ih izvadimo iz rerne, vadimo ih iz kalupa, odozgo poprskamo hladnom vodom i prekrivamo krpom. Ostavljamo na 30 minuta.
Mekani domaći hleb je gotov.