Način pripreme
U mlaku vodu dodajemo kvasac i mešamo dok se ne rastvori, u njega dodajemo šećer, so i ulje i ponovo promešamo.
Za to vreme uključujemo rernu da se ugreje na 50 stepeni.
Malo po malo, u vodu sa kvascem dodajemo brašno, mešamo kašikom. Kad smesa postane mnogo gusta stavljamo je na brašnom posutu radnu površinu i počinjemo da mesimo rukama.
Kad dobro umesimo testo, mašću namažemo pleh u kome ćemo peći hleb, stavljamo testo, mažemo i njega mašću i stavljamo preh u prethodno ugrejanu rernu na 50 stepeni da nadođe. Testo treba da se udvostruči što toploj rerni bude brže, za oko 40-50 minuta.
Kad testo na brz i jednostavan hleb udvostruči obim, pojačavamo rernu na 220 stepeni, ne vadimo pleh iz rerne i pečemo hleb oko 30-35 minuta dok ne dobije lepu koricu.
Ako za vreme pečenja počne da gori odozgo, a još je živ unutra, stavljamo preko list aluminijumske folije.
Gotov hleb vadimo iz rerne i naprskamo vodom.