Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Ekonomična i posna penjurlija (tutmanik)

Ekonomična i posna penjurlija (tutmanik)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ekonomična i posna penjurlija (tutmanik)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Raskošna penjurlija, odgovarajuća za doručak, čak i za vreme posta"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + 4 supene kašike za posipanje radne površine
  • kvasac - 25 g, svež
  • voda - 250 ml
  • ulje - oko 80 ml + za premazivanje
  • kiselo mleko - 4 supene kašike, sojino
  • tofu - 150 g
  • so - krupnija, u ljuspicama za posipanje
  • morska so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte malo vodu i u njoj rastvorite šećer, kvasac i 4 supene kašike brašna. Ovako pripremljenu retku kašu pokrijte krpom i ostavite na 7-8 minuta na toplom.

2. U nadošao kvasac direktno prosejte brašno, stavite sojino mleko, morsku sitnu so i 40 ml od ulja.

3. Zamesite glatko testo, sipajte još brašna i još masti dok ne prestane da se lepi po prstima i po radnoj površini.

4. Podelite testo na 5 delova i od svakog napravite loptu, obilno namažite uljem i na prstima razvlačite na koru (mozete i oklagijom razvlačiti). Sipajte krupniju so i sitne komadiće tofua i uvijte u rolat. Svaki rolat lagano uvijte i porešajte u okrugao pleh, obožen papirom za pečenje, uvijajući još jednom u oblik puža.

Pleh je prečnika 23.5 cm.

5. Stavite u uključenu rernu na 45 stepeni 30 minuta ili dok se ne utrostruči.

6. Obilno pospite krupnijom soli i pojačajte rernu na 165 stepeni. Pecite tako oko 30 minuta ili proverite čačkalicom za zube.

Kad izvadite penjurliju iz rerne, namažite je sa još ulja i naprskajte vodom. Uvijte krpom na 10 minuta, nakon toga je gotova za konzumiranje - topla ili hladna - predivna, brza i jednostavna!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: